Óbudai Egyetem;Varga Mihály;kuratórium;alapítvány;állami vagyon;

2021-12-07 07:12:01

Százmilliárdos vagyont kap a Varga Mihály vezette egyetemi alapítvány

Nem kell aggódnia egy kormányváltás esetén a pénzügyminiszternek, az általa vezetett egyetemi alapítványt 150 milliárddal tőkésítik fel.

Együttműködési megállapodást kötött az Óbudai Egyetem és a Széchenyi Alapok Kockázati Tőkealapkezelő Zrt. - jelentette be  egy közleményben még szeptemberben az állami tulajdonban lévő tőkealapkezelő. A két szerződő félben az a közös, hogy az alapkezelő Varga Mihály vezette Pénzügyminisztérium felügyelete alá tartozik, míg az Óbudai Egyetem a Varga Mihály kuratóriumi elnök által felügyelt Rudolf Kálmán Alapítvány alá tartozik. A korábbi közlemény szerint Varga pénzügyminiszter és kuratóriumi elnök azt ecsetelte, hogy „az Óbudai Egyetem és a Széchenyi Alapok együttműködése erősíti az egyetem bekapcsolódását a gazdaság mindennapi működésébe, növeli szerepvállalását a kutatás-fejlesztésben és az innovációban, nem utolsósorban pedig fejlődési lehetőséget teremt a hallgatók, az oktatók és a cégek számára is. A legfontosabbról azonban nem esett szó a közleményben, arról, hogy mintegy 150 milliárd forintos vagyon kerülhet az egyetemet fenntartó alapítványhoz, illetve maga a Széchenyi Alapok Kockázati Tőkealapkezelő Zrt. is az egyetemet fenntartó alapítványé lehet. Ugyanis ez derül ki különböző jogszabálytervezetek mozaikjából, amelyekre az elmúlt napokban derült fény.

Jelenleg a parlament előtt fekszik az „egyes képzéseket és a foglalkoztatást érintő törvények módosításáról” szóló törvényjavaslat, amelynek egy eldugott pontjából kiderül, hogy a Rudolf Kálmán Alapítvány három darab befektetési jegyet kap az államtól ingyenes vagyonjuttatás keretében. Az csak egy Mager Andrea állami vagyonért felelős miniszter múlt pénteki rendeletéből derül ki, hogy a három befektetési jegy értéke potom 150 milliárd forint. A Gazdaság Fejlesztési Magántőkealap befektetési jegyeiről van szó, amelynek tulajdonosa jelenleg a Pénzügymisztérium és a törvény elfogadása után az egyetemi alapítványhoz kerül.

A parlament előtt fekvő törvényből az is kiderül, hogy az alapítvány nemcsak a 150 milliárdot, de Széchenyi Alapok Kockázati Tőkealapkezelő Zrt.-t is megkapja, így a jövőben az állami kockázati tőkalapkezelő irányításra, illetve a 150 milliárd forintnyi vagyon kezelésére az államnak nem, csak a Varga Mihály vezette egyetemi alapítványi kuratóriumnak lesz ráhatása. Ez a megoldás különösen Varga Mihály szempontjából praktikus, mert ha valami véletlen folytán elveszítené pénzügyminiszteri székét, nem maradna állás nélkül, hisz kuratóriumi elnökként tovább igazítgatja a 150 milliárdos magánbirodalmat, hisz az egyetemi vagyon már nem számít állami vagyonnak.

Az Óbudai Egyetem augusztusban döntött arról, hogy a jövőben nem állami, hanem alapítványi fenntartású magánegyetemként működik tovább. A kuratórium elnöke az egyetem körül évek óta bábáskodó kerületi országgyűlési képviselő, Varga Mihály lett. (Varga 2022-ben már nem indul a választókerületben, ugyanis azt nagy eséllyel elveszítené, ezért a 2019-es önkormányzati választások eredményének ismeretében a Fidesz Vargát is kivonta a frontvonalból.) Az egyetemi kuratórium tagja lett még Cser-Palkovics András Székesfehérvár fideszes polgármestere, Kovács Levente rektor, Sinkó Ottó, a Videoton Zrt. vezérigazgatója, illetve Drozdy Győző, a Telenor-Magyarország Zrt. korábbi vezérigazgató-helyettese. A kuratóriumi tagok nem leválthatóak, megbízatásuk egy életre szól. A kuratórium felelős a rábízott vagyonért, cégeiért, a vagyonkezelés hasznát az egyetem javára kell fordítaniuk. A vagyont az alapítvány értékesítheti, ez esetben az államnak csak elővásárlási joga van, az alapítvány megszűnése esetén viszont a vagyon az államra száll.