Joe Biden;Vlagyimir Putyin;szankciók;

2021-12-07 20:07:33

Feszült Biden-Putyin eszmecsere

Amennyiben Oroszország megtámadja Ukrajnát, úgy fájdalmas szankciók várhatnak rá, mint ahogyan a NATO keleti régiójának katonai megerősítésével is szembe kell néznie.

Joe Biden amerikai és Vlagyimir Putyin orosz elnök kedden kétórás videós csúcstalálkozót tartott, amelyen az amerikai elnök fájdalmas szankciókat, illetve a NATO keleti régiójának katonai megerősítését helyezte kilátásba, ha Oroszország megtámadja Ukrajnát. A zárt ajtók mögött tartott találkozót feszült légkör jellemezte. A megbeszélések után Biden a szövetséges államokkal egyeztetett. Az esetleges szankciók közé tartozik, hogy Washington kérésére Németország lemondaná az Oroszországból gázt szállító Északi Áramlat 2 vezeték üzembe helyezését.

Oroszország tagadja, hogy Ukrajna lerohanását tervezné, de a műholdképek jelentős csapatösszevonásokat mutatnak a határ közelében, már 100 ezer orosz katona állomásozik itt. Moszkva „hisztériának” nevezi az invázióról szóló állításokat, de Putyin „jogi” garanciát akart Bidentől arra: Ukrajna sosem csatlakozik a NATO-hoz, amit az amerikai elnök nem ad meg.