Völner Pál;

2021-12-08 06:12:02

VölNER

Baljós hely a Fidesznek Esztergom és környéke: ott szokott a jövő elkezdődni - hogy az egykori üvöltő kisfiús plakátot idézzük. Esztergomban tapasztalta meg ugyanis először a nép, hogy mit jelent a Fidesz állam.

A várost 1999-től 2010-ig Meggyes Tamás uralta, aki maga volt a későbbi NER kicsiben: a joguralomra fittyet hányó, arrogáns erőpolitikát folytatott. Nem csoda, hogy 2010-ben, amikor szinte az egész ország narancsba borult, Esztergomban a polgárok megbuktatták Meggyest, és helyette független polgármestert választottak. Ennyiben a város már előre jelezte 2019 őszét, amikor sokan lázadtak fel a polgári Magyarország eszméjét keleties kleptokráciába rothasztó kormányerő ellen. (És annyiban is, hogy az esztergomi Fidesz erőnek erejével ellehetetlenítette az új polgármestert, megbénítva egyúttal a várost is.)

Nos, a Meggyes alatt szétzilálódott helyi Fidesz rendbeszedésére Völner Pált küldték oda. Ő jött, látott, és sikerült is a Fideszhez visszaterelnie az egyébként is jobboldali várost. Ám a jelek szerint Völner csak stílusában volt más, mint Meggyes. A papíron szinte vagyontalan államtitkár körül elkezdtek szaporodni a vagyonelemek, amelyek nyilván mind családi összefogásból kerekedtek. Meg esetleg abból, amit a nyomozó ügyészek most összeraktak: hogy Völner államtitkárként folyamatosan kenőpénzt fogadott el.

Nem kétséges, hogy Völner bukása sokkhullámot indít el a Fidesz-világban. Ő ugyanis egyáltalán nem lógott ki a sorból, átlagos pártkáder volt, akire állt az orbáni ígéret, hogy ha baj van, akkor kimennek érte a csatamezőre. Minden jel szerint az ügyészség is szerette volna a választásokig jegelni az ügyét, ám valamiért ez nem sikerült. Társai sem tudták megmenteni.

És bizony most sokan gondolhatják azt, hogy jövő elkezdődött. Bár egyikük sem kisfiú, mint az egykori plakáton. Viszont üvölteni van okuk.