oltás;gyermek;COVID-19;

2021-12-09 06:20:00

Mintegy 70 ezer kisgyereknek jut oltás az első körben

Megnyílt a regisztráció lehetősége az 5-11 éves gyermekek számára, december 15-től kórházakban vagy a házi gyermekorvosoknál olthatják őket.

Azokat is bátran oltassák be a szüleik, akik már átestek a koronavírus fertőzésen – javasolja Mészner Zsófia infektológus, védőoltás-specialista. A protokoll azt mondja, hogy azt, aki igazoltan átesett koronavírus fertőzésen, három hónapig (az óvatosabbak szerint hatig), nem érdemes beoltani. De ez azokra vonatkozik, akiknek igazolt fertőzésük volt. Ennek az a magyarázata, hogy a mai tudásunk szerint 3-6 hónapon belül minimális esély van arra, hogy valaki még egyszer megbetegedjen.

Szerdán megnyílt a vakcinainfo.gov.hu regisztrációs honlap az 5-11 éves gyermekek oltásához is. Őket kórházakban vagy a házi gyermekorvosoknál olthatják. A jövő héten érkező, mintegy 136 ezer adagos Pfizer-szállítmánynak várhatóan csak a felét használhatják fel az oltópontok december 15-től, a másik felét félreteszik, és az lesz a 21 nap múlva esedékes második adag. Azért, hogy ne lehessen semmiképpen sem összekeverni az egyéb korcsoportoknak adható készítményekkel, az 5-11 évesek oltóanyagát narancssárga kupakkal is megkülönböztette a gyártója. A 12 év felettieknek szánt oltóanyaggal az 5-11 évesek nem olthatók! A Házi Gyermekorvosok Egyesületének ajánlása szerint akut betegség esetén az orvos dönt, hogy beadja-e az oltást. Aki lázas, az nem kaphat vakcinát, csak akkor, ha már meggyógyult. Az oltás után,  éppúgy mint a felnőtteknél, 15-30 percet még a rendelőben kell tölteni.

– A gyerekek általában jól viselik az oltásokat, de a Pfizer szóban forgó vakcinája minden életkorban a legjobban tolerálhatók közé tartozik – mondta Mészner Zsófia. – A koronavírus-elleni oltásukat az indokolja, hogy a gyerekeknek emberi joguk: ha van lehetőség a megelőzésre, akkor ne kelljen megbetegedniük. Hozzátette: bár nem ők azok, akik a covidban a leggyakrabban és a legsúlyosabban megbetegszenek, de azért a gyerekeknél is lehet súlyos következménye a fertőzésnek. Kialakulhat akár egy sokszervi gyulladás, ami intenzív ellátást igényel, vagy a posztcovid tünetegyüttes is érintheti őket súlyos formában. A védőoltás-specialista szakember szerint ez a védőoltás különösen ajánlott a fokozott kockázatokkal élőknek, a túlsúlyosaknak, illetve az anyagcserebetegségekkel küszködőknek, ezek között is kiemelten a cukorbetegeknek.

Arra a kérdésre, hogy mi történik akkor, ha valakit úgy oltanak be, hogy nem tudja, volt-e, vagy éppen zajlik-e nála egy tünetmentes covid-fertőzés, a szakember azt válaszolta: élő kórokozót ez az oltóanyag nem tartalmaz, ennél fogva különösebb bajt nem lehet okozni vele. Mészner Zsófia elmondta: alapvetően két oltási lehetőség lesz. Az egyik a házi gyermekorvosoknál, háziorvosoknál, ők ismerik a pácienseiket, rizikóikat is. Náluk az okozhat majd nehézséget, hogy össze tudnak-e gyűjteni kellő számú pácienst egy alkalomra, egy vakcina-csomag ugyanis 10 adagot tartalmaz, amit felbontás után be kell adni. A másik lehetőség egy-egy olyan oltásra kijelölt hely, mint például a Heim Pál Kórház, vagy más gyermekintézmények, ahol egyébként is gyakorlottak gyermek páciensek ellátásában.

A szakember elmondta: minden gyerek azt az oltóanyagot kaphatja, ami az aktuális életkorának megfelelően jár neki, azaz aki még nem 12 éves, az a harmad adagot kapja, és ha a két oltás között időközben elmúlik 12 éves, akkor megkaphatja a nagyobb adagot.

Mészner Zsófia arról is beszélt, hogy a 12-18 éveseket is lehet már regisztrálni a harmadik oltásra, de bekapcsolódhatnak a vasárnapig tartó oltási akcióba is, és akkor előzetes időpontfoglalás nélkül kaphatják meg a harmadik adagot. Korábban úgy tűnt, hogy náluk két oltás után is eléggé tartós a védettség. Azonban egy nem régi szakmai testületi megállapodás alapján az egyébként egészséges 12-18 évesek is, ha szeretnék, megkaphatják a harmadik oltást. Végül a szakember arra kérte a szülőket, hogy mindenképpen a saját oltottságukról is gondoskodjanak, ne csak a gyerekekéről.