kórház;hajléktalan;Habony Árpád;NER;Szabolcs utca;

2021-12-10 06:20:00

Szorul a NER-hurok a hajléktalankórház körül

Nem tudnak tovább várni Habony Árpád üzletfelei: átalakítják és bővítik a gyógyszerészeti intézet épületét, de a hajléktalankórház egyelőre marad.

Lassan körbeépítik a Szabolcs utcai hajléktalankórházat, de az intézmény elhelyezéséről továbbra sincs végleges döntés. A fővárosi egészségügyi intézmény helyére költöztetni kívánt Országos Gyógyszerészeti és Élelmezésügyi Intézet (OGYÉI) végleges elhelyezését biztosító átépítésre és bővítésre vonatkozó építési engedélyt már július végén kiadta – december első napjaiban pedig módosította – a fővárosi kormányhivatal Kosztyu Anikó vezette kiemelt ügyek osztálya. A gyógyszerészeti intézet elhelyezését tavaly novemberben nemzetgazdasági szempontból kiemelt beruházássá nyilvánította a kormány. A feladatot egyelőre úgy pipálta ki a Közbeszerzési és Ellátási Főigazgatóság (KEF), hogy a hajléktalankórháznak is helyet adó, Szabolcs utcai tömbben lévő két emelet plusz tetőtér beépítésű épületet alakítják át, illetve bővítik a kívánt méretűre.

A telek másik felén áll egyébként a KEF irodaháza és a Liget projekt keretében 20 milliárdért felépített Országos Múzeumi Restaurálási és Raktározási Központ is. Hat évvel ezelőtt még azon izgultak a fővárosi hajléktalanellátást szervező Budapesti Módszertani Központ és Intézményei vezetői, hogy a múzeumi létesítmény miatt teszik lapátra a hajléktalanokat ellátó egészségügyi intézményt. Nem így történt, a Városliget Zrt. a terület Róbert Károly körúthoz közelebbi részét kapta meg. De Baán László a tervek bemutatásakor belengette, hogy az új múzeumi központ új befektetéseket vonzhat a környékre. Így is lett.

A gyógyszerészeti intézet azért nem maradhat a jelenlegi helyén, a Four Seasons szálloda hátsó falával határos V. kerületi Zrínyi utcai épületben, mert a jó fekvésű irodaházat négy éve jóval a piaci ár alatt Orbán Viktor informális tanácsadójának, Habony Árpádnak a köre, Michael Gagel üzlettársa vásárolta meg az államtól egy MNV-árverésen. A becsült piaci értéknél milliárdokkal olcsóbb vételárat azzal indokolták, hogy a nyertes köteles volt határozatlan időre ingyen bérbe adni az épületet az ott lévő OGYÉI-nek. A tulajdonjog később tovább vándorolt Habony külföldi barátaitól Habony belföldi barátaihoz, egy Szalay-Bobrovniczky Kristóf-érdekeltség által kezelt magántőkealaphoz, illetve egy ugyancsak Habonyhoz köthető üzletasszony, Halkó Gabriella érdekeltségéhez. Az új tulajdonosok azonban türelmetlenné válhattak.

A Zrínyi utcai ingatlan árverését lebonyolító MNV Zrt. 2020 júniusában váratlanul felmondta a hajléktalankórháznak helyet adó Szabolcs utcai épületre vonatkozó bérleti szerződést, mondván, kell a hely az OGYÉI-nek. Csakhogy a fővárosnak nem volt olyan üres ingatlana, ahová a 2011-ben 345 millió forintos költséggel kialakított, 73 ágyas egészségügyi intézményt átköltöztethették volna.

Karácsony Gergely főpolgármester – az MNV által megjelölt felmondási idő végén – kijelentette: a főváros mindaddig nem költözteti ki a kórházat a Szabolcs utcából, amíg az állam nem ajánl az ottani épület helyett egy kórházként is használható csereingatlant, illetve amíg ott nem alakítják ki a zökkenőmentes átálláshoz szükséges feltételeket. A kormány a kórházbezárás hírére támadt nagy felháborodásra tekintettel belement abba, hogy közös munkacsoport döntsön a kórház végleges elhelyezéséről.

„A tárgyalások befejezésére nem szabtunk maguknak határidőt. A munkacsoport többször is tárgyalt azóta, készült egy szakmai anyag is, amit már egyeztettünk civil szereplőkkel. Egyelőre csak annyi körvonalazódott, hogy bővíteni kellene az intézmény funkcióit például egy hospice részleggel, illetve ismét tisztáztuk, hogy az intézmény csak akkor költözik ki, ha az átmeneti időre is biztosított az ellátás. A tárgyalások akár a választásokig is elhúzódnak – válaszolta a Népszava kérdésére Kiss Ambrus. Az általános főpolgármester-helyettes azt is elmondta, hogy új bérleti szerződést azóta sem kötöttek az MNV Zrt-vel, az erről szóló egyeztetések szintén folyamatban vannak. Ugyanakkor a bérleti díjat a korábbiakhoz hasonlóan továbbra is fizetik.