oktatás;oltás;tanárhiány;

2021-12-11 06:40:00

"Karácsony után tanító nélkül maradunk"

December 15-én az állami oktatási-nevelési intézményekben dolgozók számára is lejár a kötelező koronavírus elleni védőoltás felvételének határideje.

Nekünk az osztályfőnök már jelezte, hogy a téli szünet után nem fog tanítani. Alsós osztályba jár a fiam, és a másik tanítónénijével is ugyanez a helyzet. Vagyis karácsony után tanító nélkül maradunk – nyilatkozta lapunknak egy Pest megyei általános iskolába járó diák édesanyja. Hamarosan – december 15-én – az állami oktatási-nevelési intézményekben dolgozók számára is lejár a kötelező koronavírus elleni védőoltás felvételének határideje, ám a pedagógusok körében továbbra is mintegy tízezren vannak, akik nem oltatták be magukat. Ők decemberben még kapnak egy figyelmeztetést, ha a hónap végéig nem élnek az oltás lehetőségével, januártól fizetetlen szabadságra küldik őket.

Az édesanya elmondása szerint az intézményben hét-nyolc másik tanár is érintett, de sem az intézményvezetéstől, sem a fenntartótól nem kaptak tájékoztatást, mire számítsanak januártól. Hozzátette, az igazgatónőtől csak egy olyan levél érkezett, amelyben arra kérte a szülőket: aki tudja, délután vigye haza a gyerekét, mert az ügyeleteket már most sem tudják megtartani.

Kerestük az érintett Érdi Tankerületi Központot, valamint a Klebelsberg Központot is, de kérdéseinkre többszöri megkeresés után sem kaptunk válaszokat. Érdeklődtünk az Emberi Erőforrások Minisztériumánál (Emmi) is, egyebek mellett arról, hogy az elmúlt napokban hogyan alakult a pedagógusok átoltottsága, de lapzártánkig nem kaptunk tájékoztatást. Ugyanakkor Maruzsa Zoltán köznevelési államtitkár a Hír Tv-nek úgy nyilatkozott: az átoltottság már meghaladta a 93 százalékot a tanárok körében, és abban bízik, hogy az oltást igénylők aránya decemberben tovább fog emelkedni.

A Pedagógusok Szakszervezete (PSZ) viszont több olyan pedagógusról is tud, akik még a határidő előtt önszántukból mondtak fel, megelőzve, hogy fizetés nélküli szabadságra kényszerítsék őket. Egy művészeti középiskolában például 18-an távoztak a száz fős tantestületből a kötelező oltás miatt – mondta a Népszavának Totyik Tamás. A PSZ alelnöke szerint számos iskolában már a tantárgyfelosztás átdolgozását is elrendelték. Problémának tartja a hiányos szabályozást is, például olyan tanárokat is oltásra köteleznek, akik néhány hete estek át koronavírus-fertőzésen, miközben a szakmai ajánlás szerint ilyen esetben három hónapot várni kell az oltással.

Nem tudni azt sem, mi lesz azokkal a pedagógusokkal, akik átestek a fertőzésen és igazolt ellenanyag-vizsgálattal kaphattak védettségi igazolványt. A PSZ és a Pedagógusok Demokratikus Szakszervezete (PDSZ) azt szeretné, ha ők az oltottakkal egy megítélés alá kerülnének, erről hétfőig várnak tájékoztatást az Emmitől. A PDSZ mindeközben országos akciósorozatot indított: a tankerületi központok előtt „Holnap ki fog tanítani?” feliratú molinókat feszítenek ki, hogy felhívják a figyelmet a már létező pedagógushiány veszélyeire.