Gattyán György;

Publicus: a megkérdezettek 22 százaléka szerint a Fidesz állhat Gattyán hirtelen támadt politikai ambíciója mögött

Az üzletember már bejegyeztette pártját.

Gattyán György jól felépített médiakampánya nem maradt hatástalan. A megkérdezettek többségéhez, 59 százalékához eljutott a hír, hogy Magyarország harmadik leggazdagabb embere bejelentkezett a politikába és a választásokon való indulását fontolgatja. A szándékot azonban csak az emberek 9 százaléka veszi komolyan – derült ki a Publicus Intézet reprezentatív felméréséből. A Népszava felkérésére készült kutatás szerint 45 százalékot tesznek ki azok, akik Gattyán fellépését csupán egy „gazdag ember hóbortjának” tekintik. Feltűnően sokan (46 százalék) nem tudtak, vagy nem akartak válaszolni erre a kérdésre.

A felmérés résztvevőinek mindössze 5 százaléka vélekedett úgy, hogy a bejelentkezés Gattyán György saját ötlete volt, és őszinte a szándéka. Ezzel szemben több mint négyszer ennyien (22 százalék) feltételezik azt, hogy „ilyen vagy olyan módon, de a Fidesz van mögötte, és zavarkeltés a célja”. A Publicus Intézet adatai alapján ez a gyanú főként az ellenzéki szimpatizánsokban fogalmazódott meg. A lakosság 25 százaléka valamilyen más, meg nem nevezett okot sejt a háttérben. A tanácstalanság ezen a téren is tetten érhető: a megkérdezettek 48 százalékától nem érkezett érdemi válasz.

Ön el tudja-e képzelni, hogy a Gattyán által felvázolt informatikai felzárkóztatás politikájára szavazzon a 2022 tavaszi választáson? – az összes megkérdezett 1 százaléka válaszolt igennel, 3 százaléka pedig „inkább igen”-nel. Az 5 százaléknyi „inkább nem” mellett 56 százalék nem tudja elképzelni, hogy Gattyán György esetleges pártjára szavazzon. A válaszolni nem tudók, nem akarók aránya meghaladta az egyharmadot.

Lapunk is szerette volna megtudni, mennyire vehető komolyan a pártalapítási szándék, amelyről az adóhatósággal harcban álló milliárdos először a Friderikusz Sándornak adott interjújában beszélt. Kérdéseket küldtünk Gattyán Györgynek. Hol tart a pártszervezés, mekkora stáb segíti a munkát, vannak-e olyan személyiségek (gazdasági szereplők, politikusok, művészek), akiket már sikerült megnyerni a kezdeményezéshez? Vagy: mi lenne a párt neve? Hetekkel ezelőtt feltett kérdéseinkre mindeddig nem kaptunk választ.

Ellenben a Forbes.hu oldalon vasárnap megjelent egy terjedelmes interjú Gattyán Györggyel, ebben a milliárdos azt állította, hogy pártját már bejegyezték. A párt – amelynek nevét továbbra sem árulta el – egyelőre nem aktív, „jelenleg nem a pártépítés az elsődleges cél”. Az interjúban Gattyán vehemensebben bírálta az ellenzéket, mint a Fideszt. Az ellenzéki összefogás szerinte sosem fog kétharmados többséget szerezni, „nekem erre most nagyobb az esélyem”. Olyan emberekre van szüksége, akik „ügyeket képviselnek”. Példaként a helyi péket vagy autószerelőt említette.

Nem célja, hogy miniszterelnök legyen („nem vagyok politikai alkat”), ha azonban úgy alakul, akkor ezt a szerepet is kész elvállalni. De csak négy évre, nem többre: „Az első intézkedésem az lesz, hogy vezessük be Magyarországon is, hogy miniszterelnök valaki csak maximum két ciklusig lehet, ugyanígy miniszter is.”

Az ellene folyó adóhatósági vizsgálatnak nem tulajdonított különösebb jelentőséget, ahogyan annak sem, hogy egyik vállalkozásába 900 millió forinttal beszállt egy Rogán Antalhoz közeli magántőkealap. Arról nem beszélt, hogy – mint azt lapunk megírta – egyik cégét egy állami megbízásokkal bőven ellátott, NER-közeli ügyvédi iroda vette meg. Gattyán György hosszan beszélt a cége által üzemeltetett, „pszichológiai szolgáltatásnak” nevezett szexoldalról is, ahol a nőket szerinte nem kizsákmányolják, hanem jól megfizetik. Kijelentette: „Ha nagyképű lennék, azt is mondhatnám, a világon nincs, aki ehhez a bizniszhez jobban ért, mint én”.