vidék;

2021-12-14 06:20:00

Átadta a sosemvolt kerékpárutat az avatóbajnok

Csakhogy egyetlen méternyi bicikliút sincs a településen.

– Micsoda?! Bicikliút? Az itt, kérem, nincsen – válaszolta döbbenten egy ötvenes asszony, akit azután szólítottunk meg a faluközpontban a kisbolt előtt, hogy körbeautóztuk Kaposhomokot és nem leltünk az új bicikliútra. A nő meglepettsége így is meglepő: Gelencsér Attila, a térség fideszes országgyűlési képviselőjének november 20-i Facebook-bejegyzése szerint ugyanis itt buszforduló és 4,5 kilométer kerékpárút épült, amelyek avatásáról fotókat is posztolt a honatya. Az eseményről a kormánypárti megyei lap is beszámolt, hogy aztán az ellenzéki KPSVR portál fotóiról kiderüljön: egyetlen méternyi bicikliút sincs a településen.

Erről hamar megbizonyosodtunk magunk is, hiszen rövid idő alatt körbe lehetett járni az alig félezres, mindössze ötutcás kis zsáktelepülést, ám biztos, ami biztos, több helybélit megkérdeztünk: mind egyöntetűen állították, nincs kerékpárút.

– Minek is lenne, hiszen autóforgalom sincsen, azaz nyugodtan lehet biciklizni! – jelezte egy fiatal férfi, igény sincs ilyesféle hívságokra a faluban. Egy idős asszony az Ady utcában az új buszfordulót látta, s azt is hallotta, hogy a képviselő mellett Bíró Norbert megyei elnök is részt vett az avatási ceremónián. Az asszony szerint egyébként sem kerékpárút kellene ide, hanem az, hogy lehessen gázpalackot cserélni a faluban, miként évekkel ezelőtt, s ne kelljen ezért Kaposvárra vagy két faluval arrébb, a batéi benzinkúthoz autózni.

Amikor már úgy tűnt, hogy tényleg nyoma sincs az átadott bringaútnak, a hatodik megszólított helybeli egy, az út mellé kirakott apró táblára mutatva magyarázni kezdett a kerékpárútról, majd hirtelen közölte, ezt inkább a polgármesterrel beszéljük meg, akit mindjárt hívott is. Miután a faluvezető csak két házzal odébb lakott, hamarost kiderült, bicikliút valóban nem épült Kaposhomokon, viszont a pályázatnak köszönhetően kerékpározásra alkalmassá tették a falu útjainak nagy részét. Ami voltaképp csak annyit jelent: bizonyos szakaszokat aszfaltoztatk.

– Az utcáinkat utoljára a hetvenes évek végén aszfaltozták le, vagyis elég viseltes állapotban voltak, így rájuk fért a javítás – magyarázta Barta István polgármester. Aki arra csak széttárta a kezét, miért kerékpárútként hivatkozott a képviselő és a megyei lap a 60 milliós projekt ezen részére. – Látja, a kis táblákat kitettük, most már ez is elég, régen sárgával fel kellett volna festeni az utakra, de megváltozott a rendelkezés. Biztos, valami félreértés lehet, hogy kerékpárútról beszélnek egyesek.

Megkerestük Gelencsér Attilát, a térség fideszes országgyűlési képviselőjét, miért állította, hogy kerékpárút épült, javítja-e ezek után az ominózus Facebook-posztját, s elnézést kér-e, hogy megtévesztette a választóit. A képviselő nem adott érdemi választ. Gelencsér Attilának egyébként nem ez az első különös avatása, korábban is részt vett már országos visszhangot kiváltó átadáson. Ez volt a nevezetes részátadó, amikor a 2019-es önkormányzati választások előtt kilencedmagával sebtében átadta a Kaposvárt és az M7-es sztrádát összekötő 67-es gyorsforgalmi utat, aminek építése csak negyedévvel később fejeződött be.