korrupció;közpénzek;Völner Pál;

Egy „vízüzemű” motor is előkerül Völner Pál korrupciós ügyében

Nem elírás a cím, ugyanis a bukott igazságügyi államtitkár révén egy ilyen „találmányra” is pénzt akartak szerezni.

Hét végrehajtói helyet bundázhatott meg a Fidesz vesztegetéssel meggyanúsított politikusa

- derül ki abból a határozat-tervezetből, melyet a mentelmi bizottság elnöke, a KDNP-s Hargitai János jegyez.

Ebből újabb részletek derülnek ki a lemondott államtitkár bűnös üzelmeiről. Eszerint a végrehajtói kar elnöke alkalmanként 2-5 millió forintot adott a miniszterhelyettesnek annak érdekében, hogy az törvényes jogait Schadl György érdekének megfelelően használja fel. Így államtitkárként és miniszterhelyettesként, ebből fakadó hivatali pozícióját és tekintélyét az Igazságügyi Minisztériumban dolgozó hivatalos személyeknél felhasználva elérje, hogy azokat nevezzék ki végrehajtónak,akiket informálisan a Kar elnöke támogatott; hivatali kapcsolatai felhasználásával támogassa a Kar elnökét; az Igazságügyi Minisztérium hatáskörébe nem tartozó támogatásokat nyerjen el a Schadl György által megjelölt cég; valamint olyan ügyeket intézzen el neki, melyek nem tartoztak a hatáskörébe. 

A határozat rögzíti, hogy Völner Pál nem konkrét ügyekben kapta a pénzt, hanem a folyamatos rendelkezésre állásért, mintegy fizetésként. Így érte el a végrehajtói kar elnöke, hogy az általa javasolt embereket nevezzék ki végrehajtónak. Összesen hét ilyen praxis kinevezését sikerült elérni a miniszterhelyettesnél.   

Emellett azzal is gyanúsítják Schadl Györgyöt, hogy pályázati pénzeket akart szerezni a „belső égésű benzin üzemű Otta- 6 motorból átalakított vízüzemű motorra”, melyet állítólag kétéves munkával fejlesztettek ki.

Ez az adásvételi szerződés szerint vízből állít elő mechanikai, illetve villamosgenerátorhoz kapcsolva villamosenergiát". Noha az innovációs tárcánál nem jártak sikerrel, ennek ellenére Völner megkereshette Süli Jánost, a paksi bővítésért felelős tárca nélküli minisztert is az ötlettel, hogy nagyobb közpénzt tudjanak szerezni a „vízüzemű” motorra. 

Varga Judit helyettesének mentelmi jogát a „vezető beosztású hivatalos személy által, az előnyért a hivatali helyzetével egyéb módon visszaélve, bűnszövetségben, üzletszerűen és folytatólagosan elkövetett hivatali vesztegetés elfogadásának bűntettének” gyanúja miatt javasolják felfüggeszteni.

A dokumentumban egyebek mellett arra is kitérnek, hogy a részletezett cselekményeket lehallgatás, információs rendszer titkos megfigyelése, valamint gyanúsítotti vallomásokra, bűnjelek okirati és tárgyi bizonyítékokra, hívásforgalmi adatokra, illetve cégnyilvántartási adatokra alapozzák.

Völner Pál mentelmi jogának felfüggesztéséről kedden dönt az Országgyűlés. Az érintett ezt maga is kérte, hogy tisztázhassa magát a hatóságok előtt, mivel nem követett el bűncselekményt.