ORÖ;

2021-12-18 06:40:00

"Minden mandátumra szüksége van a Fidesznek"

A kormánypárt igyekszik azokat az előnyöket is kihasználni, amelyeket korábban már elrejtett ugyan a választási rendszerben, de eddig nem vett igénybe - véli a lapunknak nyilatkozó szakértő.

A Fidesz mindent elkövet annak érdekében, hogy a roma kedvezményes mandátumot is besöpörje – elemezte László Róbert, a Political Capital választási szakértője az Országos Roma Önkormányzat (ORÖ) körül zajló eseményeket. A Népszava több cikkben foglalkozott a témával. Az ORÖ közgyűlése múlt hónapban Farkas Félix, a kormánypárti Lungo Drom jelöltje helyett Agócs Jánost, az országos önkormányzat elnökét választotta a roma nemzetiségi lista vezetőjévé. A Lungo Drom frakcióvezetője előbb bírósághoz, majd – miután nem járt sikerrel – az Alkotmánybírósághoz fordult. Az Alkotmánybíróság végül megsemmisítette a választás eredményét.

Azok, akik nemzetiségi listára szavaznak, nem szavazhatnak pártlistára. A nemzetiségi lista vezetője úgynevezett kedvezményes mandátummal bekerülhet a parlamentbe, negyedannyi szavazatot kell gyűjteni hozzá, mint egy pártlistás mandátumhoz.

A Political Capital szakértője szerint a probléma ott kezdődik, hogy nagyon könnyű visszaélni ezzel: ha egy politikai erőnek megvan hozzá a befolyása, az eszköze, akkor a nemzetiségi lista vezetőjén keresztül egy „olcsóbb mandátumot” tud szerezni magának. László Róbert már 2014-ben és 2018-ban is arra számított, hogy a roma nemzetiségi lista vezetője, Farkas Félix teljes értékű mandátumot szerez, ezzel informálisan növelve a Fideszhez hűséges képviselők számát. Nem így történt, korábban valamiért megelégedtek azzal, hogy Farkas Félix két cikluson keresztül szavazati jog nélküli szószóló legyen a parlamentben.

Akármilyen megfontolások álltak is a háttérben, László Róbert szerint a 2022-es választás előtt megváltozott a helyzet, most minden könnyebben megszerezhető mandátumra szüksége van a kormányoldalnak.

„Valaki mindenáron meg akarja akadályozni, hogy a romáknak képviselete legyen az Országgyűlésben” – ezt Agócs János, az ORÖ elnöke nyilatkozta lapunknak. László Róbert másként gondolja. A Fidesz nagy erőket vetett be – a Lungo Drom közreműködésével megóvta a törvényszéken az eredményt, aztán egészen az Alkotmánybíróságig vitte az ügyet –, még véletlenül sem akarja megengedni, hogy ne az ő jelöltje legyen a roma lista vezetője. Mindez pedig a szakértő szerint egyértelműen arra utal, hogy a kormánypárt a roma parlamenti mandátum megszerzését ambicionálja. „Nagyon csodálkoznék azon, ha Farkas Félixet a megismételt ORÖ-közgyűlésen úgy választanák meg listavezetővé, hogy később ne tennének meg mindent azért, hogy ne csak szószóló, hanem teljes értékű parlamenti képviselő legyen belőle” – mondta László Róbert.

A Fidesz most igyekszik azokat az előnyöket is kihasználni, amelyeket korábban már elrejtett ugyan a választási rendszerben, de eddig nem vett igénybe – folytatta. Már a nemzetiségi választási szabályok megalkotásakor is látszott, hogy a Fideszt nem tisztességes szándékok vezérlik. Hiszen a szavazólapon csak és kizárólag az országos nemzetiségi önkormányzat által összeállított lista szerepelhet: aki nemzetiségi listára szavaz, annak nincs tényleges választási lehetősége, egyetlen lista egyetlen karikájába ikszelhet. „Ez minden, csak nem demokratikus versengés, ezért nem is tekinthető tényleges választásnak” – állapította meg László Róbert.

A Political Capital szakértője felidézte a Kádár-korszak álválasztásait: még ott is adtak a látszatra azzal, hogy két „népfrontos” jelölt nevét rátették a szavazólapra. 2014 óta viszont olyan választásaink vannak, ahol megjelentek az egylistás szavazólapok is.