kormányinfó;Orbán Viktor;

2021-12-21 11:20:56

Orbán bejelentette: 9,5 millió adag Pfizert rendeltünk az omikron ellen kifejlesztett vakcinából

Különleges fellépővel zárta idei évadát a Kormányinfó: amolyan karácsonyi ajándékként kedden maga Orbán Viktor válaszolt az újságírók kérdéseire.

A miniszterelnök lassan egy évtizede nem ad interjút a Fidesztől független médiumnak, nyilvános rendezvényeken, sajtótájékoztatókon pedig általában legfeljebb egy kérdést lehet feltenni, a visszakérdezés lehetősége nélkül.

A szokásoknak megfelelően az idei utolsó Kormányinfóra is erősen megszűrték a kérdezőket, a Magyar Hang tudósítóját ezúttal sem engedték be. Orbán negyed órás késéssel kezdte a rendhagyó tájékoztatót.

Bevezetőjében a miniszterelnök először az elmúlt évről beszélt, amely szerinte a vírus elleni küzdelemről és a gazdaság újraindításáról szólt. – Nehéz év volt, gyötrelmes. 2021-ben nem voltunk olyan eszköztelenek, mint tavaly – utalt a kormányfő a vakcinákra.

A köztévének azt mondta, hogy bár kézenfekvő lenne a kötelező oltás elrendelése, több ország próbálkozik is ezzel, de ő szeretné ezt elkerülni. A kötelező oltás nem működik szerinte Magyarországon. Inkább meg akarják győzni az embereket. A kórházaink kapacitása fantasztikus – legalábbis Orbán szerint.

Ami 2022-t, illeti, sok minden függ persze a választások eredményén – húzta alá Orbán. A miniszterelnök ismertette a terveiket: a 25 év alattiak személyijövedelemadó-mentességet kapna és visszaállítják a 13. havi nyugdíjat.

A védekezést folytatni kell a vírus ellen - folytatta a kormányfő -, továbbra is oltás elleni lesz a védekezés, az első fél évben biztosan. Pfizerből rendeltek 2 millió adag vakcinát, ami gyerekek oltására való. És van ezen kívül 2,4 millió adag még raktárban felnőtteknek.

Orbán azt is bejelentette, 9,5 millió adagot rendeltek a Pfizertől az omikron ellen kifejlesztett vakcinából, ez 2022 második félévében és 2023-ban érkezik majd meg. Ebből másfél millió gyerekeknek való lesz. Vélhetően az egyik legnagyobb bejelentését az ATV kérdésre tette: megerősítette, hogy Novák Katalint, családokért felelős tárca nélküli minisztert jelöli a Fidesz-frakció a távozó Áder János helyére köztársasági elnöknek.