Irán;Izrael;hadgyakorlat;

2021-12-24 13:09:59

„Levágjuk a kezüket, ha egy rossz lépést is tesznek” - Irán hadgyakorlattal üzent Izraelnek

Az illetékes parancsnok azt közölte, a gyakorlat és a tényleges hadműveletek között csak a rakéták kilövési szöge jelenti a különbséget.

Pénteken ért véget az a nagyszabású hadgyakorlat, melyet Irán a héten folytatott a Perzsa-öbölben - írja a Reuters.

Ennek nem titkolt célja az volt, hogy az iszlamista rezsim figyelmeztetést küldjön Izraelnek, melyről azt feltételezik, hogy Irán nukleáris létesítményeinek megcélzását fontolgatja. A Forradalmi Gárda gyakorlatain egyebek mellett ballisztikus és cirkálórakétákat is kilőttek. „Ezeknek a gyakorlatoknak nagyon világos üzenete volt: komoly, valódi figyelmeztetés a cionista rezsim fenyegetéseire, hogy óvakodjanak mindenfajta hibától - mondta Hoszein Szalami tábornok az állami televízióban. 

- tette hozzá fenyegetően. 

A fegyveres erők vezérkari főnöke, Mohammad Bagheri vezérőrnagy elmondta, hogy tizenhat különböző ballisztikus rakétát lőttek ki egyszerre, melyek előre meghatározott célpontokat semmisítettek meg. 

Teherán azt állítja, ballisztikus rakétáinak hatótávolsága kétezer kilométer, így képesek elérni Izraelt, valamint az ott található amerikai támaszpontokat.  

Izrael már korábban katonai akciót helyezett kilátásba arra az esetre, ha kudarcot vallanak az iráni atomprogram leállítását célzó diplomáciai kísérletek. Teherán ugyanakkor állítja, nukleáris törekvései békés célokat szolgálnak.