Izrael;koronavírus;Naftali Bennett;karantén;

2021-12-26 17:33:29

A kormányülés közepén vonult karanténba az izraeli kormányfő

Naftali Bennett a tanácskozáson kapta a hírt: 14 éves lánya koronavírus-fertőzött, de a miniszterelnök PCR-tesztje vasárnap estére negatív lett.

A Golán-fennsíkon tartott vasárnapi kormányülés közepén derült ki, hogy Naftali Bennett (képünkön jobbra) – a vele egy háztartásban élő – 14 éves kislánya megfertőződött a koronavírussal, s ezért izraeli miniszterelnök távozott a megbeszélésről, és házi karanténba vonult az előírásoknak megfelelően – jelentette vasárnap a Jediót Ahronót című újság hírportálja, a ynet. Megjegyezték: Bennett lányát júniusban beoltották a koronavírus ellen.

A kormány Gideon Szaár igazságügyi miniszter vezetésével folytatta a tanácskozást. Vasárnap reggel az ülés előtt antigéntesztet végeztek Naftali Bennetten a kormány többi tagjával együtt, és akkor negatívnak találták. Mint vasárnap este közölték, a miniszterelnökön végzett PCR-teszt eredménye negatív lett.

  Jifat Sasa-Bitton oktatási miniszter kislányáról is kiderült, hogy koronavírussal fertőződött, és ezért ő már el sem utazott a Golán-fennsíkra, hanem házi karanténban várja a reggel elvégzett PCR-teszt eredményét.

Az izraeli közegészségügyi szolgálat vezetője, Saron Elrai-Price az országos szakértői kabinet ülésén az omikron vírusváltozat külföldi terjedését ismertette, és felhívta a figyelmet, hogy jelentős növekedést tapasztaltak Dél-Afrikában és New Yorkban a gyerekeknél a kórházi ellátást igénylő esetek számában.

Amint arról lapunk is beszámolt, Izraelben egy hét alatt 85 százalékkal emelkedett a koronavírus-fertőzöttek száma, és az elmúlt tíz nap alapján minden új omikronnal fertőzött legalább három másiknak adta át a vírusnak ezt a korábbiaknál sokkal fertőzőbb változatát.   

Az izraeli hatóságok megpróbálják megfékezni a vírus terjedését, és ezért új szabályokat vezettek be az oktatási rendszerben. Az erősen fertőzött, pirossal jelzett vagy közepesen fertőzött narancssárgának jelölt településeken a 7-12. osztályokban csak akkor tarthatnak a gyerekek részvételével tanítást, ha a tanulók legalább 70 százaléka kapott már legalább egy adag vakcinát. Ellenkező esetben át kell térniük a távoktatásra. Ehhez hasonlóan a településeket is pontszámok és színek alapján rangsorolják, a fertőzések ütemének lassításáért.