rezsicsökkentés;Orbán Viktor;kormánymédia;

2021-12-27 08:00:00

Orbán Viktor ünnepi rezsihazugsága

A kormányfő az európai családok energiaárairól tett, valótlan állításokkal nehezítette a karácsonyi pihenést.

Az európai "családok rezsiköltségei egy év leforgása alatt megduplázódtak" - közölte - különösebb tudósítói ellenállás nélkül - a Magyar Nemzetben megjelent, majd az "alapítványi" megyei lapokban változtatás nélkül leközölt, karácsonyi interjújában Orbán Viktor. Ez egy, talán az ajándékozás előtti kapkodásnak betudható, az ünnepekhez ugyanakkor kiváltképp méltatlan hazugság. Igaz, hasonlót a kormányzati rezsiharc munkás hétköznapjai során is számosat hallhattunk - és cáfolhattunk - már, nem egyszer.

Az ünnepi hétvégén, a családtól félrevonulva, a Magyar Energetikai és Közmű-szabályozási Hivatal által havonta frissített európai rezsiadatok alapján végigszámoltuk hát, hogy a sulykolt propagandaközléshez képest mi is a valóság.

A legfrissebb adatok szerint 2020 és 2021 novembere között 27 uniós főváros, valamint London és Belgrád lakosai áramára átlag 23 százalékkal nőtt, a gáz esetében pedig a mérték - 24 uniós, valamint a brit és a szerb adat átlagában - 57 százalék. Bár egyik sem alacsony érték, mégse közelíti meg Orbán Viktor tényként tálalt, a választók megtévesztésére alkalmas adatát, mindent átlagolva pedig végképp nem.

De a kormányfő azon állítása sem igaz, hogy az európai rezsiválság alól Magyarország lenne az egyetlen "kivétel". Míg Budapesten a díjak köztudomásúlag nem változtak, az áram ára - a Fidesz-körökben liberális sasfészekként rettegett - Amszterdamban 18, Varsóban pedig 8,6 százalékkal csökkent. A pozsonyiak eközben 6,3 százalékkal olcsóbb gáznak örülhetnek. Októberhez képest novemberben az amszterdami, helsinki, madridi és koppenhágai áram-, valamint a londoni gázár csökkent érzékelhetően.

Mindemellett tagadhatatlan és sajnálatos tény, hogy éves távlatú átlagban a vizsgált - többnyire uniós - fővárosok lakói egyre fokozódó rezsiemelkedéssel kénytelenek szembesülni. A lakossági áram- és a gázdíjak 12 havi változása októberben még "csak" 18, illetve 41 százalékra rúgott. Emellett mindkét sorrendben értelemszerűen találhatók az átlagot felfelé húzó tagállamok. Így különösen szembetűnő Románia, amelynek fővárosa mindkét listát vezeti 109 százalékos villany- és 236 százalékos gázáremeléssel. (Igaz, az évekig nálunk is olcsóbbnak számító Bukarest még így is "csak" az uniós középmezőnybe került és az ottani kormány azóta befagyasztotta a díjakat.) Éves szinten kiugró rezsiemelkedéssel voltak kénytelenek szembesülni London, Brüsszel és Athén lakói is.

Orbán Viktor valótlan állításai ugyanakkor már csak azért is érthetetlenek, mert az általa korábban - szintén megtévesztő szövegösszefüggésben - idézett, piaci energiaárak még nagyobb mértékben, akár 200-500 százalékkal is ugrottak. Igaz, ennek hazai megfelelője, a magyarországi tőzsde mutatói ugyanezen idő alatt legalábbi ugyanennyivel, ha nem nagyobb mértékben emelkedtek, amiről a kormánypropaganda leginkább hallgat.