Fertő tó;beruházás;UNESCO;

2021-12-28 07:00:00

Nem áll le a kormány a Fertő tavi projekttel

Korai volt azok öröme, akik abban reménykedtek december közepén, hogy talán visszakozik a kabinet – akkor ugyanis váratlanul visszavonták az ősszel gyorsított formában kiírt közbeszerzést.

Noha folyamatos és egyre kiterjedtebb a tiltakozás a fertőrákosi öbölbe tervezett óriásberuházás ellen, jelzésértékű módon épp karácsony napján tette közzé a Sopron-Fertő Turisztikai Fejlesztő Nonprofit Zrt. a projekt újabb közbeszerzési pályázatát. Miután egy Mészáros Lőrinc érdekeltségébe tartozó cég nemrég 8,9 milliárd forint közpénzből 60 hektáron letarolta az egykori fertőrákosi kikötőt és környékét – lerombolták a tó ikonikus cölöpházait, kivágták a parti növényzetet, nádasokat semmisítettek meg, mocsaras élőhelyeket töltöttek fel –, most arra keresnek kivitelezőt, hogy 36 hónap alatt megépítse a kormány által megálmodott óriási turisztikai központot. Mindez azt jelenti: korai volt azok öröme, akik abban reménykedtek december közepén, hogy talán visszakozik a kormány – akkor ugyanis váratlanul visszavonták az ősszel gyorsított formában kiírt közbeszerzést. Valójában csak módosítottak kiíráson, most már nem gyorsított eljárás, hanem egyszerű nyílt közbeszerzés keretében, január 20-ig kell ajánlatot tenni a kivitelezésre. Vagyis annak ellenére sem lép vissza a kabinet, hogy a becslések szerint mintegy 30 milliárd forintos beruházás ellen már nem csak az Unesco, több környezetvédő civil szervezet, hanem a Magyar Tudományos Akadémia is tiltakozik.

A Népszava még december 20-án a beruházásra kiírt, majd később visszavont gyorsított közbeszerzéssel, és az építkezés folytatásával kapcsolatban kérdéseket tett fel Kárpáti Bélának, a Sopron-Fertő Turisztikai Fejlesztő Nonprofit Zrt. vezérigazgatójának. Válaszokat azóta sem kaptunk.

Mint arról korábban írtunk, az évtizedek óta elhanyagolt fertőrákosi kikötő fejlesztésének terve 2015-től formálódik. A kormányzat 2016-ban még csak néhány milliárdot szánt volna a területre, de aztán a projekt hólabdaszerűen kezdett dagadni, 2019-re pedig már 60 hektáros turisztikai központ álmodtak a tóhoz, kibetonozott sétányokkal, szállodákkal, sok száz hajót befogadó kikötővel, parkolókkal, napi több száz autó érkezésével számolva. Az Unesco a beruházás leállítására kérte a kormányt, majd nemrég az Európai Bizottság levélben kért magyarázatot a kormánytól a vitatott projekt kapcsán felmerült kérdésekre.

A beruházást a 2017-ben létrehozott, állami tulajdonú Sopron-Fertő Turisztikai Fejlesztő Nonprofit Zrt. menedzseli, amelynek az a Kárpáti Béla a vezetője, aki egyben a soproni KDNP alelnöke is. A kormányzat az óriásberuházást kritizálókat rendre ellenérdekű politikai aktivistáknak bélyegzi meg. A projekttel szemben kritikus Fertő Hanság Nemzeti Park vezetőjét 2018-ban „visszahívták”, a helyére a kormányhivataltól delegált új nemzeti parki vezető már az óriásberuházás támogatója lett. A tóparti területet három évvel ezelőtt lezárták a közönség és a nyilvánosság elől, a parti cölöpházak tulajdonosait, használóit arra kényszerítették, hogy saját költségükre bontsák le nyaralóikat.