Áder János;Belügyminisztérium;Pegasus;

2021-12-28 19:17:00

A belügyi tárca nem foglalkozik Áder János testőreinek lehallgatásával

A Belügyminisztérium lényegében nem válaszolt a Harangozó Tamás szocialista politikus által feltett kérdésre.

„A Belügyminisztérium sajtóértesüléseket nem kommentál.”

Ezt a kurta reakciót adta a Pintér Sándor belügyminiszter nevében válaszoló Kontrát Károly államtitkár az MSZP-s Harangozó Tamás egy írásbeli kérdésére. A szocialista politikus azt követően érdeklődött, hogy a Direkt36 értesülései szerint Áder János több testőrének telefonját is célba vehette a hírhedt izraeli kiberfegyver, a Pegasus. Az egyik célpont az elnöki őrséget létrehozó és azt parancsnokként irányító Pomozi Sándor dandártábornok volt, aki célponttá válása idején még ezredesi rangban szolgált. 

Harangozó Tamás úgy véli, szinte minden héten újabb és újabb információk jelennek meg arról, hogy a kormány nem tartotta magát ehhez a korláthoz, és a bűnelkövetésre készülő személyeken kívül megfigyeltek vállalkozókat, ügyvédeket, újságírókat stb. Arra azonban eddig nem volt példa, hogy egy közjogi méltóság programját figyeljék meg a biztonságáért felelős személyeken keresztül. Éppen emiatt szükségesnek tartotta annak mihamarabbi tisztázását, kik és milyen okból figyelték meg közvetetten, a védelmét ellátó személyeken keresztül a legmagasabb rangú magyar közjogi méltóság környezetét. Éppen ezért a képviselő azt szerette volna megtudni, volt-e terror és vagy szervezett bűnözéssel összefüggő gyanú az érintettekkel szemben. Amennyiben nem, akkor ki a felelős a törvénysértő lehallgatásokért. 

Ezen felvetésekre érkezett a cikk elején idézett válasz, mely relatíve jól leképezi, hogyan is viszonyul a kormány az ügyhöz. 

Korábban arról kerültek nyilvánosságra információk, hogy Orbán Viktor és Áder János viszonya megromlott és politikai színezetű konfliktus alakult ki például a köztársasági elnök őrzése körül is. Az államfőnek akkor rendült meg a bizalma a védelmét korábban ellátó Terrorelhárítási Központtal (TEK) miután kiderült, a miniszterelnök minden egyes találkozójával kapcsolatban képben van, nem csak azokkal, melyek a heti tervben benne vannak. Az egyre eszkalálódó konfliktus miatt a köztársasági elnököt védő csapat kiugrott a TEK-ből és 2015 óta a Készenléti Rendőrség keretein belül látják el Áder János biztonságát.