államháztartási hiány;prognózis;infláció;gazdasági növekedés;

2021-12-29 14:32:06

Brutális hiányt ígér Varga decemberre

Novemberi 1000 milliárd forintot meghaladó hiány után decemberre 1215 milliárd forintos deficitet ígér a Pénzügyminisztérium.

Az év végén 5145 milliárd forint, az idei bruttó hazai termék 7,5 százaléka lesz az államháztartás hiánya a tavalyi 5422 milliárd forint után - olvasható a Pénzügyminisztérium most publikált gazdasági prognózisában. Ám, míg tavaly a bő 5400 milliárd forintos túlköltést 4,7 százalékos gazdasági visszaesés mellett hozta össze a kormány, idén hasonló mértékű deficitet hat százalékos gazdasági növekedés kísérte, ami jól jelzi, hogy milyen éktelen pazarlás folyt idén a költségvetésben.

A kormány az elmúlt napokban jelentette be, hogy mégsem fizet ki 350 milliárd forintot közelebbről meg nem nevezett beruházásokra, ugyanis ha ez nem tette volna, akkor idén egy fillérrel sem csökkent volna az államadósság, ami példátlan lenne hat százalékos gazdasági növekedés mellett. A kormány most nyilvánosságra hozott gazdasági prognózisából kiderül, hogy így a decemberi hiány 1215 milliárd forint lehet, vagyis az év utolsó hónapjában csak a hiány elérheti a GDP két százalékát, míg a kiadások ennél jóval magasabbak lehetnek.

A most benyújtott számok szerint 2022-ben számottevő megszorítás jön, ugyanis a költségvetés kiadásait éves szinten 1342 milliárd forinttal 19 128 milliárd forintra csökkentik. A kormány tervei szerint több mint 3000 milliárd forinttal vennék visszább a költségvetési szervek kiadásait, de az önkormányzatok támogatása is 1013 milliárdról 873 milliárd forintra esik vissza, úgy, hogy az ellenzéki vezetésű önkormányzatok már idén is jelentős kormányzati elvonásoktól szenvednek. Növekedés várható viszont a államadósság finanszírozásában, a lakástámogatások területén, és nő az állami média pénzellátása is.

Eközben a költségvetés bevételei gyakorlatilag stagnálnak 2022-ben: azzal számolnak, hogy az idei 17 115 milliárd forint után 17 377 milliárd folyik be a költségvetésbe. Jövőre a gazdaság növekedés reálisan 4-5 százalék lehet (a kormány 5,9 százalékkal számol), miközben az infláció szintén 5 százalék lesz – vagyis a bevételeknek 10 százalék körül kellene növekedniük változatlan adóterhelés mellett. Ugyanakkor a kormány jelentős bevételcsökkentő intézkedésekről döntött, hisz mintegy 600 milliárd forintnyi személyi jövedelemadót fizet ki a családosoknak 2022 februárjában, csökkentette a munkáltatók társadalombiztosítási terheit és bevezeti a 25 éven aluli munkavállalók személyi jövedelemadó mentességét, vagyis a bevételek valóban visszafogottan növekedhetnek 2022-ben.

A kormány szerint 2022-ben folytatódik a robusztus gazdasági növekedés: az idei 6,4 százalék után 5,9 százalékkal nőhet a magyar gazdaság és csak 2023-ban csökken 4,3 százalékra. A 2022-es prognózis még a már bejelentett választás előtti osztogatások fényében is optimista, a kormánytól független elemző cégek az elmúlt hetekben öt százalékra csökkentették jövő évi növekedési előjelzéseiket a romló külső környezet, az infláció, és a megbomlott belső egyensúlyi folyamatok miatt. A kormány szerint az infláció jövőre 4,8 százalék lesz az idei 5,1 százalék után, a bérek viszont 14,1 százalékkal emelkedhetnek.

A kormány azzal számol, hogy jelentős uniós pénzek érkeznek a következő években is az országba, ám ennek ütemezését nem jelzi, ami nem meglepő annak fényében, hogy az Európai Bizottság felfüggesztette a Magyarországnak járó helyreállítási pénzek kifizetését, sőt arról még tárgyalni sem hajlandók a korrupciós kockázatok és a jogállami hiányosságok miatt.