Kövér László;Orbán Viktor;Novák Katalin;államfő-jelölt;Gulyás Gergely;

2021-12-31 13:11:38

Kövérből faragott volna államfőt Orbán, Novák Katalin csak cserejátékos volt

Mindezt Gulyás Gergely nyilatkozta az ATV-nek.

A miniszterelnök Kövér Lászlóval, az Országgyűlés elnökével beszélt először a köztársasági elnöki pozícióra jelölésről, és ő egyértelműen jelezte, hogy ahogy korábban, úgy most sem szeretné elfoglalni az államfői széket – lebbentette fel a fátylat Novák Katalin jelölésének hátteréről Gulyás Gergely, a Miniszterelnökséget vezető miniszter az ATV-nek adott, pénteken közzétett interjújában. Gulyás egyáltalán nem gondolja, hogy Kövér László jelölése felért volna egy provokációval, sőt, őt is legjobb meggyőződéssel támogatta volna.

A végül Orbán Viktor által az idei utolsó Kormányinfón bejelentett fideszes államfőjelöltről, Novák Katalinról a miniszter azt mondta, hogy azért esett rá a választás, mert a „több felmerülő jelölt közül” Kövér László nem vállalta, ennek ismeretében pedig „egyetértettek abban”, hogy Novák Katalin jelölése a legjobb döntés. Azt, hogy pontosan milyen kör értett egyet ezzel, az interjúban nem került szóba.

Az ellenzék szokásos pocskondiázása mellett a tárcavezető kitért arra, hogy a momentumos Fekete-Győr András korábbi nyilatkozataival szemben sem a köztársasági elnököt, sem más – kizárólag a fideszes kétharmaddal megszavazott, kinevezett – „közjogi vezetőt” nem lehet leváltani. Szerinte ugyanis:

Gulyás Gergely Magyarország eddigi államfői közül „nagyra becsülte”  Mádl Ferenc és Sólyom László tevékenységét, Göncz Árpádról viszont azt mondta, hogy két ciklusa alatt ő maga is „ellenzékinek érezte magát”. Mindazonáltal a jövőre leköszönő Áder Jánost – részben önkritikát is gyakorolva – így magasztalta:

A Miniszterelnökséget vezető miniszter, arról, hogy áprilisig Novák Katalin helyett is ő lesz a „családügyi miniszter”, úgy felelt, hogy ez szerint „kicsit sarkos megfogalmazás”, ugyanis az eddig tárca nélküli miniszterként tevékenykedő államfőjelölt  hivatalát amúgy is a Miniszterelnökség biztosította. Őt magát egyébként a választásokig eddigi államtitkárai fogják helyettesíteni, és továbbra is ott dolgoznak majd, ahol eddig.