Jobbik-Konzervatívok;Jakab Péter;Márki-Zay Péter;

2022-01-04 10:26:07

Jakab Péter szerint Márki-Zay Péter hülyeségeket beszél

A Jobbik elnöke úgy véli, ha a miniszterelnök-jelölt egy hetedik frakciót szeretne létrehozni, azzal a választói akaratot veszi semmibe.

„A halál nem válogat pártszimpátia alapján, és úgy tűnik, hogy a hülyeség sem” - jelentette ki a Jobbik elnök-frakcióvezetője a párthoz közel álló lapnak, az Alfahírnek adott interjújában.

Jakab Péter ezt arra reagálva mondta, hogy Márki-Zay Péter újévi köszöntőjében úgy fogalmazott, „a Covid miatt is megtizedelt időskorú magyar lakosság nagyobb része szavazott a Fideszre”. A politikus abszurdnak tartja már a felvetést is, hogy a koronavírus áldozatai között milyen arányban vannak fideszes vagy ellenzéki szavazók. Jelezte, őt két dolog érdekli: az, hogy a gyászolók minél hamarabb megnyugvást találjanak, és hogy a kormány elhibázott járványkezelése ne szedjen több áldozatot. 

- szúrt oda ismételten a közös jelöltnek. Megjegyezte, nagyon fontos, hogy ha egységes ellenzékről beszélünk, akkor a karmester is velük egységesen kommunikáljon.

A kampányköltségekről szólva kijelentette, már maga az előválasztás sem volt olcsó és a Jobbik kétszer annyi anyagi erőforrást invesztált és mozgósított az előválasztás során, mint a többi párt. Számításai szerint ők 60 milliót tesznek bele a közös kampányba, ami összegszerűen a legnagyobb pénz. Én most már a közös miniszterelnök-jelölt anyagi támogatását is kérem, hiszen az üzletemberek, a pénzügyi körök őt keresik meg, és így neki is nagyobb áldozatot kell vállalnia, hogy a billegő körzeteket megnyerje az ellenzék - tette hozzá.

„(Márki-Zay Péter) bemondott egy számot, ami nem létezik. Azt mondta, hogy a Jobbik éves szinten 2,7 milliárd forintból gazdálkodik, és ehhez képest rendkívül csekély mértékben járulunk hozzá a kampányhoz. De ez nem igaz. Van amiből a frakció, van amiből a pártalapítvány működik, de ezeket a pénzeket nem fordíthatjuk kampányra (...) lényegében Márki-Zay Péter is elismerte, hogy nem valós számok birtokában fogalmazott meg velünk szemben kritikát, elnézést is kért, ha ezzel megbántott bennünket” - fogalmazott Jakab Péter. Hangsúlyozta, az anyagi jellegű súrlódásokat sikerült négyszemközti megbeszélésükön elsimítani.

A Jobbik elnöke a hetedik frakcióval kapcsolatban azt mondta, a miniszterelnök-jelölt ebbéli igényét már jelezhette volna az előválasztáson, ám a szabályokat akkor mindenki elfogadta, Márki-Zay Péter pedig a Párbeszédet választotta. A szabályokon menet közben nem változtatunk, mert az káoszt eredményez, márpedig a Fidesz legyőzéséhez rendre, stabilitásra van szükség - hangoztatta.

Arra a felvetésre, - miszerint a közös jelölt korábban úgy fogalmazott, aki nem támogatja a hetedik frakció megalakítását, az Orbán Viktort tartja hatalomban - azt felelte, az előválasztáson résztvevő összes szavazót nem lehet leárulózni, vagy fideszességgel vádolni. „Ha Márki-Zay Péter egy, a gyakorlatban nem létező pártból önálló frakciót akar grundolni, azzal semmibe veszi a választói akaratot. Azt pedig tisztelni kell, akár tetszik nekünk, akár nem” - fogalmazott. Jakab Péter nyomatékosította, ebben a kérdésben világossá tette álláspontját és bízik abban, hogy a hat ellenzéki párt egységet fog mutatni ebben a kérdésben is, a miniszterelnök-jelölt pedig nem mehet szembe az egységgel.

A programalkotásról szólva elmondta, szeretné, ha erről napokon belül döntés lenne, hiszen az ellenzék késésben van. Az egységes ellenzék kampányarculatára, a program véglegesítésére kellene koncentrálnunk, ehelyett egy korábban szavak szintjén sem létező frakcióról beszélünk - bökött oda újfent a közös jelöltnek.