Pegasus;Lengyelország;megfigyelés;

2022-01-04 11:42:57

Ennyit fizethetett a lengyel kormány a Pegasusért

A hírhedt izraeli kiberfegyvert Lengyelországban is bevetették és a jelek szerint ellenzéki politikusokat figyeltek meg vele.

A lengyel kormány 5,4 millió euróért vásárolhatta meg a Pegasus nevű izraeli kémszoftvert. A Gazeta Wyborcza című lengyel napilap szerint a kormány törvénytelen módon, az Igazságügyi Alap forrásait felhasználva szerezte be a kémszoftvert – írja az Euractiv cikkét szemlézve a Telex.

A cikk megjegyzi, az Igazságügyi Alap a lengyel bíróságok által kiszabott bírságokat gyűjti össze, az alap pénze a bűncselekmények áldozatainak megsegítésére és a további bűncselekmények megelőzésére szolgál. A Gazeta Wyborcza cikke új megvilágításba helyezi azokat a közelmúltban megjelent információkat, amelyek szerint a lengyel korrupcióellenes hivatal (CBA) ellenzéki képviselők megfigyelésére is használta a Pegasust. A Pegasus beszerzését az Igazságügyi Alap pénzügyi tervének módosítása tette lehetővé. A napilap szerint Izrael néhány hónappal korábban, Beata Szydło lengyel és Benjamin Netanjahu izraeli miniszterelnök találkozója után döntött úgy, hogy eladja Lengyelországnak a Pegasus licencét. A lengyel igazságügyi minisztérium cáfolja a Gazeta Wyborcza állításait, azt közölték, hogy az alapot csak a bűnözés elleni küzdelemre lehet felhasználni.

Lengyelországban egyébként egyre nagyobb politikai vihart kavar a kiberfegyver bevetése. A varsói vezetés kísértetiesen hasonló módon védekezik, mint az Orbán-kormány, miközben elzárkózik az ellenzék által kezdeményezett vizsgálattól. Lapunk beszámolóját ide kattintva olvashatja el.