ORÖ;

2022-01-05 06:00:00

Sztojka Attila kormánybiztos szerződéseket ígért a „körön belül lévő” roma képviselőknek

A lapunk birtokába került hangfelvétel szerint a kormánybiztos azt is állítja, hogy BM-esként mindenkiről tud sok mindent.

Nem az a cél, hogy rosszul járjatok. Idáig, aki ebbe a körbe beült, szerintem rosszul nem járt” – ezt Sztojka Attila roma kapcsolatokért felelős kormánybiztos, a Belügyminisztériumhoz tartozó Társadalmi Esélyteremtési Főigazgatóság főigazgatója mondta egy szerkesztőségünkhöz eljutott hangfelvételen.

Információink szerint a titokban rögzített felvétel december végén, egy budapesti szállodában rendezett találkozón készült, ahol Sztojka Attilán kívül az Országos Roma Önkormányzat (ORÖ) tagjainak egy része vett részt: a kormánypárti Lungo Drom képviselői és szövetségeseik. A több mint két és fél órás hanganyag elején Sztojka Attilát név szerint is bemutatták.

A kormánybiztos azzal indokolta részvételét az eseményen, hogy feladata egyeztetni a romákkal kapcsolatos ügyekben. Tisztulást, változást lát kívánatosnak az ORÖ-ben, ennek – állította – „nincs politikai színezete”.

Korábban a Népszava beszámolt arról, hogy a Belügyminisztérium 527 millió forintot követel az ORÖ-től. Sztojka Attila a felvételen megerősítette, hogy a pénzt vissza kell fizetni. A követelés még az előző ciklusban, 2016-ban kiutalt támogatásokra vonatkozik, de a kormánybiztos szerint ez nem változtat a lényegen: „a fiú iránt mindig felelőssége van az apának”.

A találkozón Sztojka Attila élesen bírálta Agócs Jánost, az ORÖ elnökét. A kormánybiztos szerint az elnök veszélyezteti a testület megítélését és működőképességét, csődhelyzetbe viszi az ORÖ-t. „Álljon már meg a menet, nem fogom engedni!” – mondta. Nem értette, Agócs hogyan akar a parlamentbe kerülni, ha a „saját hivatalát nem tudja irányítani”.

A kormánybiztos ezzel a roma nemzetiségi listáról tartott választásra utalt. Agócs János egyértelművé tette, hogy a parlamenti választáson induló roma nemzetiségi lista vezetőjeként nem elégszik meg a szószólói tisztséggel, hanem szavazati joggal bíró képviselő szeretne lenni az Országgyűlésben. Az ORÖ képviselői azonban hiába szavazták meg, hogy Farkas Félix, a „kormány embere” helyett Agócs János legyen a listavezető, az Alkotmánybíróság – a törvényszék döntését is felülbírálva – megsemmisítette a választás eredményét. Az erőviszonyok közben megváltoztak, most már a fideszes Lungo Drom és a hozzá átpártolt képviselők vannak többségben az országos önkormányzatban.

„A szószólói választást le kell zárni” – adott instrukciót Sztojka Attila a hangfelvételen az ORÖ-s képviselőknek. A folytatásban – részben a Roma Közéleti Akadémia, részben az általa vezetett Társadalmi Esélyteremtési Főigazgatóság révén – szerződéseket kínált azoknak a képviselőknek, akik „ebben a körben benne vannak”. Hozzátette, hogy „még fogok hozni lehetőségeket, ebben ne legyen kétségetek”. Beszélt még egyedi támogatásokról is, amelyeket január végén, február elején fizetnek.

„Félre ne értsétek, ez nem megvásárlás, én senkit nem akarok megvásárolni” – nyugtatta meg az egybegyűlteket a kormánybiztos. Mindezért teljesíteni kell, márpedig – idézzük Sztojka Attilát – kétféle teljesítmény van: politikai és szakmai. Azt nem részletezte, hogy értelmezésében mit takar a „politikai teljesítmény” kifejezés. A kormánybiztos az „ORÖ belső ügyeibe nem akar beleszólni”, ám azt többször is jelezte, hogy legalább havonta egyszer rendezni kell hasonló találkozót.

A megbeszélés végéhez közeledve Sztojka Attila kitért rá, hogy „mindenkiről jönnek hírek”. Érzékeltette, hogy a jelenlévők sem kivételek. BM-esként – magyarázta – „mindenkiről tudok sok mindent. Azt is tudom, hogy mikor beszélt kivel, meg hogyan.” Akadt, aki erre egyetlen szóval reagált: „Hoppá!”.

Telefonon elértük Sztojka Attilát. A kormánybiztos annyit közölt, hogy nem tud mit mondani, mert nem ismeri a hangfelvételt. Egyébként pedig nem járult hozzá semmiféle hangfelvétel készítéséhez. Minden egyébre csak írásban hajlandó válaszolni. Elküldtük kérdéseinket, ha választ kapunk, közöljük.