Pegasus;

A lengyelek is Budapesten vásárolták a Pegasus-t

Sajtóértesülések szerint a beszerzést még 2017-ben, a szakminiszter intézte Budapesten.

Lengyel lapértesülések szerint a lengyel fél 25 millió zlotyt fizetett ki a Pegasus használatáért - írja a svájci Neue Zürcher Zeitung. A Gazeta Wyborcza szerint a beszerzést még 2017-ben, a szakminiszter intézte Budapesten. 

A lengyeleknél egyelőre még nincsenek bizonyítékok, hogy kik figyelték meg még 2019-ben az ellenzék egyik vezető politikusát, illetve Tusk ügyvédjét, valamint azt az ügyészt, aki hangosan kiállt az igazságszolgáltatás politikai befolyásolása ellen. 

Az érvelés nagyon hasonlít arra, amit a magyar kormány felhozott, miután úgy tudni, hogy százak ellen vetették be a Pegasust. A hatalom először Budapesten sem volt hajlandó sem megerősíteni, sem cáfolni a vádakat, de azután novemberben beismerte a történteket. Hozzátéve, hogy minden törvényesen zajlott, csak éppen a hivatkozásul felhozott terrorellenes jogszabályt az igazságügyi miniszter nagyon szabadon értelmezheti. 

Frissítés: cikkünk korábbi verziójában a svájci lapra hivatkozva azt írtuk, hogy az Pegazus kémszoftvert forgalmazó NSO szerződést bontott Magyarországgal és Lengyelországgal. A német nyelvű cikk ugyanis szó szerint arról írt, hogy "az izraeli NSO Group, amely az izraeli védelmi minisztériummal együttműködésben baráti államoknak értékesítette a Pegazus szoftverét, médiaértesülések szerint visszavonta a licenszet. Így jelenleg 102 állam helyett csak 37 államnak értékesíti azt. Az Európai Unióból ez kizárólag Magyarországra és Lengyelországra vonatkozik.” 

Azonban svájci lap cikkének a bekezdése pontatlan volt. A valóságban az izraeli védelmi tárca volt az, amelyik nemrégiben leszűkítette azoknak az országoknak a körét, ahová kiberfegyvert lehet exportálni. Így az addigi 102 ország helyett 37 országba lehet kiberfegyvereket értékesíteni. Azt egyelőre nem tudni, hogy ez a döntés visszamenőlegesen is érvényes, azaz az NSO ténylegesen szerződést bontott-e Magyarországgal és Lengyelországgal.

Lengyel WatergateA Gazeta Wyborcza úgy tudja, hogy a Pegasus adásvételét 2017 júliusában Budapesten ütötték nyélbe, amikor Orbán Viktor vendégeként ott járt Szydlo és Netanjahu, az akkori lengyel, illetve izraeli miniszterelnök. Hogy az ügyletet leplezzék, abból az alapból kerítettek rá 25 millió zlotyt, amely a bűncselekmények áldozatainak megsegítésére szolgál, tehát még csak véletlenül sem, mondjuk, a korrupció-ellenes hatóság kasszájából. Ehhez meg kellett változtatni a törvényt, de az előterjesztő helyettes igazságügyi miniszter nem árulta el, mi húzódik meg a háttérben. A kormány most is kertel, de a hírek arra utalnak, hogy a PiS ezen a területen sem akart lemaradni a példaképnek tekintett Orbán Viktor mögött. Az ellenzék lengyel Watergate-et emleget és vizsgáló bizottság felállítását követeli. Merthogy a Civil Platform kampányfőnökének lehallgatása három éve befolyásolhatta a választást. Egyben kétségbe vonja, hogy egyhamar véget érnek az illegális megfigyelések. Schetyna, volt miniszter azt ígéri, hogy a következő napokban újabb áldozatok nevével és telefonszámával rukkolnak ki.