Pegasus;

2022-01-05 06:36:46

A lengyelek is Budapesten vásárolták a Pegasus-t

Sajtóértesülések szerint a beszerzést még 2017-ben, a szakminiszter intézte Budapesten.

Lengyel lapértesülések szerint a lengyel fél 25 millió zlotyt fizetett ki a Pegasus használatáért - írja a svájci Neue Zürcher Zeitung. A Gazeta Wyborcza szerint a beszerzést még 2017-ben, a szakminiszter intézte Budapesten. 

A lengyeleknél egyelőre még nincsenek bizonyítékok, hogy kik figyelték meg még 2019-ben az ellenzék egyik vezető politikusát, illetve Tusk ügyvédjét, valamint azt az ügyészt, aki hangosan kiállt az igazságszolgáltatás politikai befolyásolása ellen. 

Az érvelés nagyon hasonlít arra, amit a magyar kormány felhozott, miután úgy tudni, hogy százak ellen vetették be a Pegasust. A hatalom először Budapesten sem volt hajlandó sem megerősíteni, sem cáfolni a vádakat, de azután novemberben beismerte a történteket. Hozzátéve, hogy minden törvényesen zajlott, csak éppen a hivatkozásul felhozott terrorellenes jogszabályt az igazságügyi miniszter nagyon szabadon értelmezheti. 

Frissítés: cikkünk korábbi verziójában a svájci lapra hivatkozva azt írtuk, hogy az Pegazus kémszoftvert forgalmazó NSO szerződést bontott Magyarországgal és Lengyelországgal. A német nyelvű cikk ugyanis szó szerint arról írt, hogy "az izraeli NSO Group, amely az izraeli védelmi minisztériummal együttműködésben baráti államoknak értékesítette a Pegazus szoftverét, médiaértesülések szerint visszavonta a licenszet. Így jelenleg 102 állam helyett csak 37 államnak értékesíti azt. Az Európai Unióból ez kizárólag Magyarországra és Lengyelországra vonatkozik.” 

Azonban svájci lap cikkének a bekezdése pontatlan volt. A valóságban az izraeli védelmi tárca volt az, amelyik nemrégiben leszűkítette azoknak az országoknak a körét, ahová kiberfegyvert lehet exportálni. Így az addigi 102 ország helyett 37 országba lehet kiberfegyvereket értékesíteni. Azt egyelőre nem tudni, hogy ez a döntés visszamenőlegesen is érvényes, azaz az NSO ténylegesen szerződést bontott-e Magyarországgal és Lengyelországgal.