Németország;család;életszínvonal;Novák Katalin;

2022-01-05 11:39:56

Novák Katalin tizenkét éve azt írta, hálás a sorsnak, hogy nem kórházi ápolónőként vagy pedagógusként él röhejes jövedelemből

A leendő köztársasági elnök egyszer azt is megjegyezte, már nagyon várja, hogy betegség után óvodába menjenek a gyerekei, mert kezdi unni a legózást és az Annapeti-mesélést.

Ezen sorokat 2010. október 25-én írta blogjában Novák Katalin, aki akkoriban költözött vissza Magyarországra, hogy a Külügyminisztériumban dolgozzon. Az azóta már törölt blogból a 444.hu szemlézett. A portál jellemzése szerint a blog.hu-n vezetett blogja klasszikus anyukablog volt, amiben általában az aktuális hóhelyzetet vagy az óvodai viszonyokat taglalta elképesztő szójátékkal a címében: S(ch) mi itten – merthogy Németországban Schmitten városában éltek, miután férje, Veres István a European Central Banknál dolgozott Frankfurtban.

Ekkortájt még nem sejtette, hogy milyen karriert fog befutni, ugyanis 2010 márciusában a következőket írta: „Nem vagyok - és várhatóan nem is leszek - olyan pozícióban, hogy botrányra éhes újságírók virtuális életem szennyesében kutatva rám vagy családomra nézve terhelő félmondatokat emeljenek ki a Schmitten-blogból...”

Ebben a hónapban keletkezett egy másik bejegyzése, melyben a magyarországi és a németországi óvónőket hasonlította össze: „A hozzáállás, de a megbecsülés, az anyagi és erkölcsi elismerés is lehet az oka az óvónők viselkedése terén tapasztalt különbségeknek. Még nem sikerült úgy belépnem a csoportszobába, hogy az óvónő éppen ne játszott, rajzolt, zenélt vagy beszélgetett volna a gyerekekkel, nem láttam őket még sem cigarettázni, sem kávézgatni, sem unottan, fásultan, megtört arccal ücsörögni egy íróasztalnál.”  Szintén ekkortájt fejtegette, hogy németországi életük egy „aranykalitka„

„...lássuk be, hogy a munka- és életkörülmények igen kedvezőek, és a fizetés sem mérhető az otthonihoz. (...) A kalitka - ami talán csak azért az, mert mindenki hazavágyódik kicsit, illetve a többségben belül motoz valami tett- és karriervágy - tehát arany, és az ajtaja is nyitva van. A kirepülés azonban nehéz és sok esetben szárnyat szegő elhatározás.” 

Egyszer arról is elmélkedett, amikor már sokáig betegek a gyerekek, mennyire hiányzik neki az óvoda. 

Mint lapunk is beszámolt róla, a kormány családpolitikájának arcát jelöli köztársasági elnöknek Orbán Viktor.