ORÖ;

2022-01-07 06:00:00

Megnyirbált roma szerződések

Több helyről is pénzeket ígért Sztojka Attila kormánybiztos a „körön belül” lévő ORÖ-s képviselőknek. A források egyike most megszűnni látszik.

„Az első információval ellentétben sajnos a koordinátorok nem jelentkezhetnek a képzésre. A kapott támogatás nem számolható el ugyanazon személynek koordinátori feladatokra és képzésre is. Sztojka Attila kormánybiztos úrral ez ügyben tegnap személyesen egyeztettünk. Az eddig megküldött koordinátori jelentkezéseket így törölnünk szükséges az adatbázisból. Köszönjük megértésüket!” – a szerkesztőségünkhöz eljutott, szó szerint idézett e-mailt szerdán küldték ki az érintetteknek.

A Népszava szintén szerdán ismertette azt a titokban rögzített hangfelvételt, amely egy december végén tartott találkozón készült. Sztojka Attila romaügyi kormánybiztos, a Belügyminisztériumhoz tartozó Társadalmi Esélyteremtési Főigazgatóság főigazgatója – részben a Roma Közéleti Akadémia, részben az általa vezetett főigazgatóság révén – szerződéseket kínált az Országos Roma Önkormányzat (ORÖ) azon képviselőinek, akik „ebben a körben benne vannak”.

A cikkünk elején említett koordinátoroknak, akik között – a kormánybiztos szóhasználatával élve – „körön belüli” ORÖ-s képviselők is vannak, az úgynevezett Roma Közéleti Akadémia keretében ajánlottak megbízási szerződést. (Sztojka Attila december 7-én jelentette be a Roma Közéleti Akadémia létrehozását.)

A lapunk birtokában lévő, tavaly decemberi dokumentum szerint a „roma kulturális koordinátori” tevékenység ellátásra a megbízottak havonta bruttó 200 ezer forintot kapnak. Az ORÖ több tagja neve mellőzését kérve elmondta a Népszavának, hogy ehhez havi bruttó 100 ezer forintos képzési díjat is ígértek a „körön belül” lévőknek. Eddig legalábbis úgy volt, nincs akadálya annak, hogy valaki a koordinátori tevékenységéért járó 200 ezer forint mellett a 100 ezres képzési díjat is felvegye: a szerdán kiküldött, Sztojka Attilára hivatkozó e-mail ennek a lehetőségnek vetett véget. Az egyik nyilatkozó szerint a mostani intézkedés összefüggésbe hozható a lapunkban nyilvánosságra került, a kormánybiztos számára kínos hangfelvétellel.

„A roma értelmiség legfontosabb feladata, hogy hidat képezzen a roma és nem roma emberek között, segítse a meglévő közösségek megtartását vagy adott esetben kialakítását” – a lapunk birtokában lévő dokumentum így fogalmazza meg a Roma Közéleti Akadémia célját. A közéleti akadémia a feladatok elvégzésére olyan roma kulturális koordinátorokat kíván alkalmazni, akiket a „közéletben vállalt szerepük méltóvá tesz arra, hogy munkájukkal, az általuk elért eredményekkel, a köz javára fordított tevékenységükkel, elhivatottságukkal példát mutassanak”.

Szép szavak, de az egyik megkérdezett szerint a hangfelvételen elhangzottak inkább azt bizonyítják: a kormánybiztos szándéka az volt, hogy politikai kifizetőhelyként működteti a Roma Közéleti Akadémiát.