COVID-19;

2022-01-07 06:40:00

Egyik-napról a másikra teljes iskolai osztályok betegedhetnek meg

A gyerekek alacsony átoltottsága miatt nem fog megállni a mostani, ötödik járványhullám az iskolák kapuinál. A 18 év alattiak negyede sem kapott két vakcinát.

Új arcát mutathatja meg a koronavírus-járvány a mostani, ötödik hullámban; az omikron változat ugyan valamivel ritkábban okoz nagyon súlyos eseteket, ám a korábbiaknál nagyobb arányban betegíti meg az oltottakat és a fiatalokat. A külföldi tapasztalatok szerint az új vírusvariáns nemcsak nagyon gyorsan terjed, hanem veszélyeztetheti a kritikus szolgáltatások működtetetést is egyszerűen azzal, hogy túl sok dolgozó kerülhet egyszerre betegállományba.

Az Egyesült Államokban például, ahol egyre intenzívebb a járvány, a San Diego Health vezérigazgatója arról beszélt, hogy az elmúlt hét napban az egyetemi rendszerben több mint 500 egészségügyi dolgozó tesztje pozitív lett, ami akkora emberhiányt jelent a betegellátásban, hogy az intézmény egyes részlegeit már csak félkapacitással tudják működtetni. Az egészségügyi dolgozók megfertőződése az ausztrál egészségügyben is gondot okoz, ott a pozitívra tesztelt, de még tünetmentes dolgozókat visszahívták a betegágyak mellé.

Magyarországon december utolsó hetében indult el az új, ötödik járványhullám. Akkor a fővárosban az előző héthez képest ötven százalékkal növekedett az új esetek száma. A belvárosi gócban főként 20-29 éves fiatalok között terjedt a fertőzés. Hasonló jelenség látszik Heves megyében is. A vírus azokban a megyékben terjedhet a leggyorsabban, ahol alacsony az átoltottsági arány.

Tegnapra virradóra 6454 új fertőzöttet jelentettek, körülbelül 1200-zal többet, mint egy nappal korábban. A tesztek 24 százaléka bizonyult pozitívnak, azaz a ténylegesen fertőzötteknek vélhetően csak egy kis részét látja a járványügyi hivatal. (Az Egészségügyi Világszervezet, a WHO ajánlása szerint akkor van kontroll alatt a járvány, ha tartósan 5 százalék alatt marad a pozitív eredmények aránya.) A Nemzeti Népegészségügyi Központ elemzése szerint a hazai fertőzések 11 százalékát már az omikron vírusvariáns okozza, ez a változat másfél-három nap alatt megduplázhatja a napi fertőzöttek számát.

– A gyerekek esetében magas a kockázat – hívták fel a figyelmet a lapunknak nyilatkozó szakemberek. Az 5-18 éves korosztálynak ugyanis alig negyede kapott eddig két oltást, és 30 százalékuk egyet. Vagyis az ő átoltottságuk nem fogja megállítani a járványt az iskolák kapuinál. Ez azt jelenti, hogy egyik-napról a másikra teljes osztályok, évfolyamok betegedhetnek meg. Egy szakértő arról beszélt a Népszavának, hogy a fertőzöttek többségnek enyhe tünetei vannak. Ám egyelőre nem tisztázott, hogy mindez azért van-e, mert közöttük sok az oltott és a fiatal, vagy esetleg enyhül a járvány ezzel a mutációval. – Még azt sem tudni, hogy mivel járhat, ha az idősebb korosztályok is fertőződnek – tette hozzá.

Az ellátórendszert azonban így is erősen leterhelheti a járványnak ez a hulláma. Bár a lakosság kisebb százalékának lehetnek súlyos tünetei, de mivel várhatóan sokan lesznek betegek, így a kisebb százalék is jelenthet sok ellátásra szorulót. A szakértő szerint az oltás mellett szükség van egyéb óvintézkedésekre is: így például fontos a szigorú maszkviselés, a fizikai távolság megtartása, valamint, ha valaki észleli a tüneteket magán, akkor semmiképpen ne menjen utcára, közösségbe. Azaz néhány óránál hosszabban tartó orrfolyás, fáradtság, láz, izomfájdalom, hányás, hasmenéses tünetek esetén érdemes elvégezni a tesztet. Makacs tünetek mellett pedig a negatív gyorsteszt után el kell végezni a PCR-tesztet is.

A szakértő szerint az omikron-variánssal megnő az újrafertőződések száma, azaz, ha valaki már átesett koronavírus-fertőzésen, most nagy a kockázata, hogy újra megbetegedhet. Mint mondta: bár zajlanak a klinikai próbák az omikron elleni védőoltásokkal, ám ez a járványhullám már az előtt lezajlik, mielőtt bármilyen hírt kapnánk az új oltásról.