Kazahsztán;zavargások;

2022-01-07 21:16:14

Elnöki tűzparancs Kazahsztánban

Folytatódnak az összecsapások Almatiban. Elnöki parancsra már figyelmeztetés nélkül is lőhetnek a kazah biztonsági erők. Az ENSZ és az EU önmérsékletre szólította fel a feleket, Washington az orosz csapatokat figyelmeztette.

Pénteken is folytatódtak az összecsapások Kazahsztán régi fővárosában, az ország gazdasági központjában, Almatiban, annak ellenére, hogy már csütörtökön megérkeztek az Oroszország vezette Kollektív Biztonsági Szerződés Szervezete (KBSZSZ) első „baráti segítséget nyújtó” rendfenntartó katonai egységei. A hat posztszovjet országot tömörítő „keleti NATO” segítségét Kassym-Jomart Tokayev kazah államfő kérte, akit a kazahok az ország első elnöke, Nusultan Nazerbajev bábjának tartanak.

Tokayev pénteken tovább feszítette a húrt. Bár maga jelentette be, hogy „az alkotmányos rend nagyrészt helyreállt az ország minden régiójában”, mégis tűzparancsot adott ki, felhatalmazta a rendfenntartó erőket, hogy figyelmeztetés nélkül tüzelhetnek a kormányellenes tüntetések résztvevőire. Ugyanakkor megköszönte a Kollektív Biztonsági Szerződés Szervezetének a segítségét, és külön köszönetet mondott Vlagyimir Putyin orosz elnöknek.

A kazah elnök következetesen terrorcselekménynek nevezi a cseppfolyósított autógáz árának növelése miatt kirobbant, majd rövidesen rendszerellenes megmozdulásba átcsapó zavargásokat és a terrorellenes műveletek folytatását ígérte a nemzethez intézett beszédében. Elmondása szerint 20000 „bandita, köztük külföldiek”, támadták meg Almatit, a hatóságok pedig nem tárgyalnak a banditákkal.

Az Interfax orosz hírügynökség által idézett beszédében a kazah államfő azt mondta, a „terroristák” katonailag felkészültek és képzettek, eddigi akcióik azt mutatják, hogy tervezetten, összehangoltan és brutálisan lépnek fel minden járásban a katonai, közigazgatási és szociális létesítmények ellen. Hozzátette, hogy a mellettük „ideológiai szabotázsra kiképzett szakemberek is tevékenykednek”.  Tokayev egyenesen "az emberi jogok védelmezői és aktivistái által elkövetett felbujtásról" beszélt, hangsúlyozva, hogy az „úgynevezett szabad média" és külföldi személyiségek szerepet játszanak a kazahsztáni zavargások szításában.

Közölte, a helyzet stabilizálódásának köszönhetően „úgy döntött, hogy az ország bizonyos régióiban bizonyos időintervallumokra visszakapcsolják az internetes kommunikációt”. A további intézkedéseket pedig január 11-én jelenti be.

Shukhrat Nuryshev kazahsztáni külügyminiszter-helyettes arról számolt be, hogy összesen 2500 KBSZSZ békefenntartó fog ideiglenesen Kazahsztánban tartózkodni. A misszió időtartama az ország helyzetétől függ.

Az események valóban nem békések, a tüntetők sorra gyújtották fel a kormányzati és állami intézmények épületeit, az utcákon lévő autókat és pénteki összesítések szerint 18 rendőrt illetve nemzeti gárdistát megöltek, közülük hármat lefejezve. A kazah rendfenntartók sem bánnak kesztyűs kézzel a lázadókkal. Az Interfax a kazah belügyminisztérium adatai alapján azt közölte pénteken, 26 „fegyveres bűnözőt likvidáltak”, és több mint 3000 embert őrizetbe vettek.

A nemzetközi közösség visszafogottan nyilatkozik. Az ENSZ és az Európai Unió önmérsékletre kérte a feleket, szorgalmazta a tárgyalásos rendezést. Az amerikai külügy az emberi jogok tiszteletben tartására figyelmeztette a Kazahsztánba érkezett orosz csapatokat és "a lehető leghatározottabban" elítélte az erőszakot és a vagyontárgyak pusztítását.