Stúdió K;tigris;

2022-01-11 20:13:43

Betigrisült abszurd

Nevettető, ám mégis elgondolkodtató közéleti kabarét rendezett Gianina Cărbunariu Tigris című művéből Szikszai Rémusz az ötvenedik születésnapját ünneplő Súdió K-ban.

A Súdió K-ban vagyunk, ezt mondják a színpadon is. És arról beszélnek, hogy a Tigris című előadást hogyan készítsék elő. Mi történjen a közösségi oldalon, ki kivel szelfizzen. Sok vicces momentum, egy ráhangoló előjáték tanúi lehetünk. Hogy aztán tényleg elszabaduljon egy tigris a budapesti állatkertből. (A színházi önreflexió később is megjelenik az előadásban.) Most, amikor az internet azzal van tele, hogy hol látták éppen a magyar vidéken elszabadult párducot, akkor tényleg jót mosolyoghatunk, persze, amíg nem történik nagyobb baj, ezen az egészen.

Gianina Cărbunariu egy tíz évvel ezelőtt Romániában megtörtént eset kapcsán készített interjúkat és ebből született meg a Tigris című már sokfelé játszott darab, amely valódi interjú részletekből áll. A Stúdió K előadása nem elégedett meg ennyivel. A rendező Szikszai Rémusz, Bíró Bence dramaturggal a negyvenes éveiben járó szerzőnő engedélyével néhány dramaturgiai elemet megtartva, gyakorlatilag írt az eredeti műből egy új verziót budapesti környezetre és szereplőkre adaptálva. A műfaja a színlap szerint, akár mint az eredeti: mockumentary, vagyis ál-dokumentumdráma, én inkább közéleti kabarénak mondanám, amelyről azt szokták hangoztatni, hogy már nincs is ilyen, hát íme, a Tigrisből ez lett. Az alkotók a tigrishez hasonlóan elszabadulva újabb és újabb nagyon is nevettető, ám legalább annyira elgondolkodtató momentumokkal állnak elő. Az alapszituáció szerint a taxistól, a hajléktalanig, a madaraktól az iskoláig mindenki arról beszél, hogy mikor és hol találkozott az elszabadult tigrissel. Az egyre abszurdabb játékba becsempésződnek jellegzetes budapesti történetek, sztorik, politikai és közéleti utalások.

Bagossy Levente díszlete rímel a látottakra, vagyis a tér egy fényképezőgép záró szerkezetére hasonlít, amely hol kinyitódik, máskor pedig besötétülve becsukódik. A jelenetek is olyanok, mint a nagyon hatásos pillanatfelvételek, amelyek végül virtuóz montázzsá állnak össze.

Nagyszerű a csapat, az ötvenéves Stúdió K jelenlegi társulata, az alapítóval, Fodor Tamással együtt. A többi közreműködő – Homonnai Katalin, Lovas Dániel, Nagypál Gábor, Nyakó Júlia Pallagi Melitta, Samudovszky Adrian és Spilák Lajos – valamennyien óriási élvezettel és alázattal veszik ki a részüket az előadásból. Remek az összjáték, miközben egyéni bravúrokra is futja. Az interjúkat dalok (szövegíró: Horváth Kristóf) és humoros reklámbetétek egészítik ki.

A tigris, vagy legyen párduc, már itt jár közöttünk. Elszabadult, és a mindennapjaink is betigrisültek, Kérdés, hogy az elszabadult fenevadat képesek vagyunk-e megszabályozni. Még akkor is, ha sok esetben mi magunk is Tigrissé váltunk. Elszabadultunk.

Infó:

Tigris

Gianina Cărbunariu azonos című műve nyomán írta:

Szikszai Rémusz és Bíró Bence

Stúdió K Színház

Rendezte: Szikszai Rémusz