Donáth Anna;Momentum;ellenzék;Márki-Zay Péter;

2022-01-12 12:58:23

Donáth Anna: nincs még közös lista, sem program, de vannak embereiket „visszatartó” pártok

A Momentum elnöke interjút adott a Szabad Európának, melyben kifejtette, vannak feszültségre okot adó döntések az ellenzék pártjaiban, de továbbra is ott állnak Márki-Zay Péter miniszterelnök-jelölt mögött.

A közös sikert gátolják azok a pártok, amelyek visszatartják az aktivistáikat. Amióta elnök vagyok, azt kérem az összes momentumostól, hogy függetlenül attól, hogyan alakult az előválasztásuk eredménye, menjenek, csinálják. Hiszen a Momentum azért jött létre a Nemzeti Együttműködés Rendszere kellős közepén, hogy ne nekünk kelljen elmenni, hanem menjen el ez a korrupt kormány. Nagyon szeretném, ha a többi ellenzéki párt ugyanígy állna ehhez a kérdéshez – jelentette ki Donáth Anna, a Momentum elnöke a Szabad Európának.

A lapnak adott interjúban egy kérdésre válaszolva az európai parlamenti képviselő nem cáfolta, hogy a DK és a Jobbik lennének az „aktivistákat visszafogó” pártok, ellenben kifejtette, hogy nagyon szeretné a listaállítás és a programalkotás kérdését a lehető leggyorsabban lezárni, mert amíg nincs megegyezés, nincs teljes értékű kampány. A pártelnök szerint volt olyan állítása a DK vezetésének, hogy elég megvárni a februárt a listaállítással, de ő azon az állásponton van:

Donáth, miközben belülről bírálta az ellenzéki pártokat, a sajátját dicsérte, s kijelentette, hogy „a Momentum biztosan nem hagyta abba a kampányolást az előválasztás után, mi egy pillanatra sem álltunk le”. Ezért szerinte nem is rajtuk fog múlni a kormányváltás.

Az ellenzéki politikus tisztában van azzal, hogy nem lehet egyszerre kormányt és ellenzéket váltani, de mint mondta, „nem adtuk fel ezt a munkásságunkat”. Szerinte pártja csupa olyan politikusból áll, aki korábban nem politizált, „nincs megkérdőjelezhető dolog” a múltjukban. Leszögezte:

Donáth Anna arra a felvetésre, hogy  mi a nagyobb baj Magyarországon: a jogállam jelentős gyengülése vagy a megélhetési, a szociális válság, az utóbbit említette, megjegyezve: „Ha a jogállami keretek rendben lennének, akkor a megélhetési válság sem tartana ott, ahol van”. Összegezve, a Momentum elnöke az ellenzék legfontosabb üzenetére is kitért, amit szerinte már kommunikálnak is: