Boris Johnson;Egyesült Királyság;népszerűség;

2022-01-12 14:41:48

Italban úszó járványbulik miatt követelik Boris Johnson fejét

Az ellenzék lemondásra szólította fel a járványügyi szabályok megszegésén kapott brit kormányfőt, aki bocsánatot kért, de a Konzervatív Párt és a közvélemény szemében is egyre népszerűtlenebb.

Feltartóztathatatlanul gyűrűzik tovább Boris Johnson brit kormányfő körül az úgynevezett partygate. A már eddig kiszivárogtatott négy miniszterelnöki buli híre után újabb, a járványügyi szabályokat megsértő Downing Street-i mulatozásra derült fény a napokban. Az ominózus eset 2020. május 20-án történt, azon a meleg napon, amikor az Egyesült Királyságban 2700 új fertőzést és 268 halálesetet regisztráltak, és a szabályok szerint emberek csak saját háztartásuk tagjaival, illetve az egyedülállók egyetlen más személlyel együtt tölthették idejüket. Martin Reynolds, a kormányfő személyi titkára erre a napra hívott meg mintegy 100 címzettet e-mailben a miniszterelnöki rezidencia kertjébe, azt kérve az érintettektől, hogy „mindenki hozza magával a saját piáját”.

Az egyelőre ismeretlen forrásból származó információk szerint még a kormányfői hivatal dolgozói közül is sokan értetlenkedtek, vajon jó ötlet-e a távolságtartás szabályainak ilyen nyilvánvaló megsértése. Végül mintegy 30-40 fős csoport gyűlt össze és ült az italokkal és harapnivalókkal zsúfolásig megrakott kerti asztal körül. Szemtanúk szerint az eseményen részt vett a miniszterelnök és az első közös gyermeküknek, Wilfrednek nem sokkal korábban életet adó Carrie is, aki akkor még csak menyasszonya volt a politikusnak.

A botrány körülményeinek feltárására a kormányfői hivatal megbízásából független eljárás indult. Boris Johnson erre hivatkozva elzárkózott a nyilatkozattételtől, arra hivatkozva, hogy nem sértheti meg a vizsgálat tisztaságát, amit egy magas rangú köztisztviselő, Sue Gray irányít. Szerda délben azonban miniszterelnöki interpellációk keretében elkerülhetetlenül ki kellett állnia az alsóház elé, ahol az ellenzéki pártok a „hazudozása” miatt tarthatatlannak minősítették pozícióját. Boris Johnson végül az állítása szerint „tiszta szívéből jövő” bocsánatkérésre szánta el magát, elismerve, hogy jelen volt a 2020. május 20-i rendezvényen, amit nem partinak, hanem munkának tekintett, hiszen csak köszönetet akart mondani munkatársainak a válság alatti helytállásukért. Ritka önkritikával kimondta, hogy voltak dolgok, melyeket elrontottak és megérti az emberek haragját. Sir Keir Starmer, a Munkáspárt vezetője szánalmasnak minősítette a magyarázatot és felszólította a kormányfőt, tegye meg az egyetlen tisztességes dolgot és mondjon le pozíciójáról.

Előzőleg a parlament már kedden napirendre vette a témát egy szomorú, és felettébb rossz hangulatú rendkívüli ülés keretében. Akkor a részvételt megtagadó Boris Johnson távollétében Michael Ellis, a miniszterelnöki kabinetiroda egyik vezetője állta a sarat a törvényhozók kérdéseivel szemben. Több felszólalás is könnyekben végződött, ahogy a képviselők saját és választópolgáraik személyes történeteit felidézve érzékeltették, hogyan születtek csecsemők apák jelenléte nélkül és haltak meg rokonok, ismerősök magányosan. Családok sem esküvőkön, sem temetéseken nem lehettek együtt, a rendőrség pedig súlyos pénzbüntetéseket rótt ki a korlátozások legcsekélyebb megsértése miatt is. Különös együttérzés kísérte Jim Shannon, északír unionista képviselő zokogásba fulladt szavait. Ő múlt héten vesztette el az anyósát a koronavírus következtében, anélkül, hogy bárki ott lehetett volna a betegágyánál.

Az elmúlt hónapok botránysorozata után az egyik legtekintélyesebb brit közvélemény-kutató intézet, a National Centre for Social Research munkatársa, John Curtace általvezetett felmérésből az derült ki, hogy a választók kétharmada-négyötöde szerint más szabályok érvényesek rájuk és mások a kormánypárti politikusokra. 

Ha a kormány tagjai nem is fordultak el látványosan vezetőjüktől, a The Times napilapnak név nélkül nyilatkozva egyikük elismerte, mennyire "elbaszott" a helyzet. Tucatnál is több tory képviselő tartja "megalázónak" a partit és szólítja fel nyilvános bocsánatkérésre az ítélőképessége által ismét cserben hagyott kormányfőt.