Orbán Viktor;hatósági ár;alapvető élelmiszer;

2022-01-12 17:40:26

Orbán élelmiszerár stoppot jelentett be hat alapvető termékre

Február elsejétől él a legújabb kormányzati intézkedés.

- jelentette be szerda késő délután, a kormányülést követően a miniszterelnök.

Orbán Viktor azt mondta, mindez azt jelenti, hogy ennek a hat terméknek az árát vissza kell vinni arra a szintre, ahol a tavalyi év október 15-én álltak. Ennek minden üzletben meg kell történnie és február elsejétől kezdődően már ezen az áron lehet őket megvásárolni. 

A bejelentésből ugyanakkor az nem derült ki, hogy a kormány ez alatt az adott bolt árát érti, vagy a KSH által összeírt októberi fogyasztói árat. 

A miniszterelnök utalt arra is, hogy nem ez az első ilyen lépése a kormánynak, hisz korábban a változó kamatozású jelzáloghitelek kamataira jelentett be stopot és benzinárakat is maximálták, hogy az inflációs nyomást csökkentsék. A benzinár esetében a kormány konkrét árplafont rendelt el, mint az ismert, mind a 95-ös benzint, mind a normál gázolajat legfeljebb 480 forintért árusíthatják a benzinkutakon elvileg február közepéig.

A táblázatban felsorolt hat élelmiszerfajta esetében is hasonló megoldás várható, de a közlönyben történő elrendelésig nem tudható, hogy milyen árakra gondolt kormány, meddig kívánja fenntartani a maximált árat. Azt sem tudni hogyan oszlik meg a veszteség a termelő és a kereskedő között, bár az sejthető, hogy a boltosok könnyen eltérítik az árstop által nem érintett termékek árát, így miközben olcsóbb lesz a sertéscomb és a csirkemell, az egekbe szökhet az oldalas és a csirkecomb ára. Az olcsóbb liszt pedig az otthon sütőknek jó lesz, de a péksütemények ettől valószínűleg nem lesznek olcsóbbak.

Véleményüket kérve megkerestünk iparági képviselőket, ám kivétel nélkül mindenki elhárította a válaszadást, mondván nem látják a rendelkezés értelmét, így míg a közlönyben nem olvasták nem is kommentálnák. Beszédes Raskó György Facebook-bejegyzése, amelyben az agrárközgazdász követhetetlennek és végrehajthatatlannak nevezi ebben a formájában az árbefagyasztást, és emlékeztet, hogy utoljára a Kádár korszakban voltak tömegével fixált árak Magyarországon. Olcsó volt sok minden, csak éppen nem lehetett kapni. Orbán és rendszere halad szépen, de nem előre, hanem hátra az eltűnt idők nyomában - teszi hozzá.