roma;ORÖ;

Sztojka Attila azt kéri, hogy ne keressék

A lapunkhoz eljutott e-mail tanúsága szerint a roma kapcsolatokért felelős kormánybiztos megszakította a közvetlen kapcsolatot az Országos Roma Önkormányzat (ORÖ) képviselőivel.

„A kormánybiztos úr kérése, hogy a jövőben őt közvetlen módon ne keressük sem telefonon, sem más formában” – áll abban az elektronikus levélben, amelyet Csóka János, a kormánypárti Lungo Drom ORÖ-s frakcióvezetője kedden késő este küldött körbe. A címzettek a Lungo Drom frakciószövetségének tagjai voltak.

Bár a körlevél nem nevesíti, aligha kétséges, hogy a Lungo Drom frakcióvezetője Sztojka Attila romaügyi kormánybiztos, a Belügyminisztériumhoz tartozó Társadalmi Esélyteremtési Főigazgatóság főigazgatója kérését tolmácsolta. A Lungo Drom képviselőinek a „felmerülő kéréseket, az esetlegesen adódó problémákat” Csóka János felé kell jelezniük, ezekről ő tárgyal majd egy politikai főtanácsnokkal.

Az e-mail nem szolgált magyarázattal arra, hogy mi indokolta a lépést, de a valódi okot nem nehéz kitalálni. A Népszava birtokába került, decemberben készített hangfelvételeken Sztojka Attila szerződéseket kínált a kormányhoz és a Fideszhez lojális, „körön belül lévő” képviselőknek. Egyebek mellett kifejtette, hogy „van egy mondás a BM-en belül, sőt a kormányzaton belül is: aki a család tagja, azt családon belül kezeljük, de kívül ezt senki nem érezheti”. Hozzátette, hogy ez addig érvényes, amíg valaki a „család tagja. Ha nem a család tagja, nem tudunk kezeskedni felőle.” A kormánybiztos azt is közölte, hogy BM-esként „mindenkiről mindent tudunk, a legapróbb részletekig”.

Az egyik hangfelvételen, amit lapunk szerdán ismertetett, Sztojka Attila „összeférhetetlennek” és „hűtlen kezelésnek” minősítette, hogy ORÖ-s politikusoknak (vagy hozzátartozóiknak) a képviselői tiszteletdíjuk mellett a foglalkoztatási intézetben is van szerződésük. Megkérdeztük erről Agócs Jánost, az ORÖ elnökét: a hozzátartozókról nem tudott nyilatkozni, azt viszont határozottan állította, hogy nincs olyan ORÖ-s képviselő, akinek szerződése lenne a „foglalkoztatási intézetben”, azaz az Országos Roma Foglalkoztatási Központban.

Elmondása szerint a foglalkoztatási központ az ORÖ intézménye ugyan, de a pénz, amivel gazdálkodik, külön támogatásként a Belügyminisztériumtól érkezik. (A társadalmi felzárkózás felügyelete 2019 májusától került a belügyi tárcához.) A BM korábban kifogásolta, hogy ORÖ-s képviselőknek szerződésük van a foglalkoztatási központban. Az ORÖ ennek megfelelően lépett. Agócs János hangsúlyozta: ORÖ-s képviselőnek nem csak jelenleg nincs, már tavaly se volt ilyen szerződése.

„Méltatlanná vált”A lapunkban megjelenteket idézve Sztojka Attila lemondását követelte a momentumos Lőcsei Lajos azon a sajtótájékoztatón, amit szerdán közösen tartott Lakatos Bélával, a Mindenki Magyarországa Mozgalom romaügyekért felelős referensével. Közleményében az MSZP hasonlóan fogalmazott: „Sztojka Attila méltatlanná vált bármilyen kormányzati pozíció betöltésére”.