kormányinfó;COVID-19;védettségi igazolvány;omikron variáns;

2022-01-14 07:00:00

Falus András: nem árt a negyedik oltás

Megpróbáltuk kideríteni, hogy kapnak-e az orvosok szakmai iránymutatást arról, hogy kinek javasolják és kinek nem a negyedik vakcina felvételét. Valamint azt is, hogy kit milyen vakcinákra mivel oltsanak negyedikként.

Bárki kaphat negyedik oltást, miután konzultált az orvosával – jelentette be Gulyás Gergely kancelláriaminiszter a csütörtöki kormányinfón. A kabinet további döntéseit ismertetve beszélt arról is, hogy hét napra csökken a fertőzöttek karanténideje, de ha van negatív tesztjük, akkor már öt nap után is szabadulhatnak. Változik a védettségi igazolványok szerepe is, február 15-től már csak az oltottság bizonyítására szolgálnak. Ez a gyakorlatban azt jelenti: már nem lesznek érvényesek azok a kártyák, amiket olyanoknak adtak ki, akik átestek a betegségen. A megfelelő oltottság definíciója is változik február középétől: attól kezdve csak az számít védettnek, akinek van már három oltása vagy két oltást kapott, de úgy, hogy a második beadása óta nem telt el több mint fél év. A védettségi igazolványok újraértelmezése nem jár okmánycserével: csak a kártyán található QR-kód tartalma fog megváltozni.   

A negyedik oltásról meglehetősen hamar döntött a kormány, hiszen eddig nem sok országban tették ezt lehetővé. Elsőként Izrael kezdte el a negyedik oltás beadását a világon. Jelenleg a 60 év felettiek, az egészségügyi dolgozók és a gyenge immunitással rendelkezők vehetik fel az országban a negyedik, vagyis a második megerősítő oltást. A dél-amerikai országok közül elsőként Chilében hétfőn kezdték meg az újabb, negyedik koronavírus-vakcina beadását, amelyet elsősorban a gyengébb immunrendszerű emberek vehetnek majd fel.

Lapunk több járványkezelésben érintett hivatalt – köztük a szaktárcát, a Nemzeti Népegészségügyi Központot, az operatív törzset – is megkeresett, arról érdeklődtünk: Kapnak-e az orvosok szakmai iránymutatást arról, hogy kinek javasolják és kinek nem a negyedik vakcina felvételét? Kit, milyen vakcinákra mivel oltsanak negyedikként? Mikor tagadható meg az oltás beadása? Cikkünk megjelenéséig nem kaptunk választ.

- A karantén idejének mérséklését nem tartom rossz döntésnek – mondta lapunknak Falus András Széchenyi-díjas immunológus, egyetemi tanár, az MTA tagja. A negyedik oltással kapcsolatban hozzátette: az biztosan nem árt. A harmadik oltással megszerzett védelem is lecseng. A negyedik újra megemeli az antitest szintet, és az úgynevezett t-sejtes védelmet is növeli a szervezetben. Arra a kérdésre, hogy az orvosok mit mérlegeljenek, amikor a pácienseik kérik majd a negyedik vakcinát, Falus András azt mondta: elsőként arra érdemes figyelni, hogy eltelt-e az öt-hat hónap a legutóbbi oltás óta. A második szempont, hogy az illető egészséges-e. Ha éppen nem lázas, nem Covid-gyanús, nincs légúti megbetegedése, beadható a vakcina. Falus András beszélt arról is, hogy az oltott emberek enyhébb tünetekkel megúszhatják az omikron-fertőzését, míg az oltatlanok, ha megfertőződnek, akkor gyakorlatilag életveszélyben vannak.

Az omikron-hullám a tavalyi év utolsó hetében kezdődött Magyarországon és az év második hetére duplázódott az esetek száma, azaz berobbant a járvány – elemezte a helyzetet lapunknak egy járványszakértő. A fertőzések az elején 30 év körüliek körében terjedt, de mostanra már a 10-19 éveseknél is négy és félszeres lett a megbetegedések aránya az 52. héthez viszonyítva. Budapesten két és félszer annyi a fertőzött, mint a járvány kezdetén, és szinte valamennyi megyében ott van már az omikron. Több mint duplájára nőtt a fertőzöttek száma Somogyban, Csongrád-Csanád, Győr-Moson-Sopron, Békés, és Pest megyében is.