hangfelvétel;ORÖ;Farkas Félix;

2022-01-14 06:00:00

„Ti fogjátok megmenteni a Fideszt!” – itt az újabb ORÖ-s hangfelvétel

Ti fogjátok harminc körzetben eldönteni, hogy nyer a jelöltje, vagy nem – lelkesítette az Országos Roma Önkormányzat egyik képviselője a kormánypárti Lungo Drom tagjait. Erről a találkozóról is hangfelvétel készült.

Sztojka Attila kormánybiztos december 7-én jelentette be a Roma Közéleti Akadémia megalakítását, amelynek révén „egy országos hálózatként működő, 400 fős közéleti-kulturális-közösségi bázis” jön létre. Még ugyanezen a napon zárt körben összeültek a Lungo Drom ORÖ-s tagjai és a hozzájuk csatlakozott képviselők: mindegyiküket aláírásra kész szerződés várta. 

A kormánybiztos ezen az eseményen már nem vett részt, jelen volt viszont Farkas Félix parlamenti szószóló. (Nagyjából egy hónap telt el azóta, hogy az Országos Roma Önkormányzat (ORÖ) novemberi közgyűlése a Lungo Drom és a Fidesz által támogatott Farkas Félix helyett Agócs Jánost, az országos önkormányzat elnökét választotta a parlamenti választáson induló roma nemzetiségi lista vezetőjévé. Az Alkotmánybíróság később – nyakatekert indokkal – megsemmisítette az eredményt.)

A Népszava birtokában lévő hangfelvétel szerint Farkas Félix arról beszélt, hogy 

 Szavaiból kitűnt, hogy a kieső jövedelem pótlására keresett alternatív lehetőséget: így jött képbe a Roma Közéleti Akadémia.

A részleteket annak a nonprofit kft-nek az ügyvezető igazgatója ismertette, aki megbízóként szerepel az ügyletben. Tájékoztatása szerint Zalaszentlászlón nyolc hónapig tartó, online oktatással kiegészített képzési program indul, ennek keretében 20 fős csoportokban összesen 400-an részesülnek kommunikációs tréningben.

Az ORÖ jelenlévő képviselői – derült ki – azért kapnak havi bruttó 200 ezer forintos szerződést, hogy jelentkezőket gyűjtsenek a képzésre. „Önöknek semmit nem kell igazából tenni, a szerződést megkötni”, és utána mindenkinek a „saját területén kommunikációs tréningre buzdítani” az embereket – számolt be a teljesíthetetlennek semmiképp se nevezhető elvárásokról az ügyvezető igazgató. A szerződés 2022. augusztus végéig szól, de határozott szándék van arra, hogy „ez meghosszabbításra kerüljön”.

Akadtak, akik nem egészen értették, mi történik. Ekkor szólalt fel az a képviselő, aki kifejtette, hogy szerinte harminc körzetben a Lungo Drom fogja eldönteni, melyik jelölt nyer. „Meg kell kérni a Fidesztől az árát!” – jelentette ki. „Ha nekik kell a harc, akkor fizessék meg!” – erősített rá egy másik ORÖ-tag. „Remélem, senki nem veszi telefonra...” – nevetett feszengve egyik képviselőtársa, mire valaki visszakérdezett: „Miért vennénk föl?”. A találkozóról készült hangfelvétel alapján mások is úgy vélték, hogy a Lungo Dromra és a cigányságra „nagy szükség” van a választáson.

Lesz még további szerződés is, valószínűleg magasabb összeggel – ígérte Farkas Félix. A parlamenti szószóló egyebek mellett közölte: a kormányzat akarata szerint „rendbe kell tenni” az ORÖ-t, ez „kiadott feladat”.