korrupció;jog;vizsga;Schadl György;

Völner Pál rokonának és másoknak intézett jogi vizsgákat a végrehajtói kar bukott elnöke

A hivatali vesztegetés elfogadásával gyanúsított igazságügyi exállamtitkár, Völner Pál egyik hozzátartozója, és feltehetően Rogán Antal kabinetfőnöke, Nagy Ádám is szerepel azok között a személyek között, akiknek Schadl György, a Magyar Bírósági Végrehajtói Kar elnöke egyetemi vizsgákat intézett – szellőztette meg a 444 a Schadl-Völner-ügy nyomozati iratára hivatkozva. Völner Pál többször, 2021. május 31 én és június 10-én is is hívta Schadl Györgyöt, hogy járjon közben a rokona érdekében a Pázmány Péter Katolikus Egyetem jogi karán.  

 

Ami Nagy Ádámot illeti, az ő vizsgáiról Schadl György Mészáros Pál Emillel, a Pécsi Tudományegyetem (PTE) Büntető és Polgári Eljárásjogi Tanszékének a tanársegédjével tárgyalt. A Központi Nyomozó Főügyészség szerint Rogán Antal kabinetfőnöke meg sem jelent a május 25-i pénzügyi vizsgáján, a jelentkezését a PTE Neptun-rendszerében is maga Schadl György intézhette.

A végrehajtói kar azóta megbukott elnöke ezután még három vizsgán át egyengette Nagy Ádám útját. A június 16-i jogszociológiairól Schadl György már a PTE dékáni hivatalának a vezetőjével, Kovács Bélával egyeztetett, miután Nagy Ádám csak aznap jött rá, hogy szóbeli vizsgát kell tennie. Elintézett neki akkor egy gyakorlati jegyet is európai és nemzetközi bűnügyi együttműködés tárgyból is, de ezt a nyomozati irat tanúsága szerint nem sikerült elsőre, Nagy Ádámnak először azt írták be, hogy nem teljesítette, másnap aztán mégis kapott érdemjegyet. Június 17-18-án aztán következett a nemzetközi jog vizsga, amelyen Nagy Ádám már csak azért sem jelenhetett meg személyesen, mert a pártja, a Fidesz éppen Debrecenben tartott frakcióülést. Helyére a Központi Nyomozó Főügyészség szerint egy PhD-s hallgató ugrott be.

Schadl Györgyöt – aki maga is oktatott a PTE-n, Mészáros Pál Emil az egyik tanítványa volt – ezen túl is rengetegen keresték, ő pedig végrehajtók sorának segített az egyetemi vizsgákon. Annak ellenére hogy telefonját hónapokon át lehallgatták, nincs nyoma, hogy Schadl Györgyöt Nagy Ádám vagy bárki más kérte volna, járjon közben az érdekében.

Schadl György jelenleg letartóztatásban van, amiért 2017-től három éven át megvesztegette Völner Pált, hogy a fideszes politikus az Igazságügyi Minisztérium végrehajtásért felelős államtitkáraként az ő szándékának megfelelően felügyelje a területet. A Legfőbb Ügyészség azt állítja, hogy Schadl György alkalmanként 2-5 millió forintot adott Völner Pálnak a szolgálataiért. Az államtitkár nem kizárólag konkrét ügyekben nyújtott segítség után, hanem folyamatos rendelkezésre állásért, lényegében fizetésként kapta a pénzt, összesen 83 millió forintot. Schadl György eközben 880 millió forint illegális jövedelmet szerzett.