Benjamin Netanjahu;Izrael;populizmus;

2022-01-18 14:24:01

Új populista bálvány dőlhet le

Izraelben kész tényként kezelik hogy Benjamin Natanjahu volt miniszterelnök vádalkut készül kötni.

Bár a főügyészség és Avichai Mandelblit főügyész nem erősítette meg és nem is kommentálta, Izraelben kész tényként kezelik azt a hétvégén nyilvánosságra került értesülést, miszerint Benjamin Natanjahu volt miniszterelnök vádalkut készül kötni.

Az eset több okból kifolyólag is komoly politikai vihart kavart. Netanjahu ugyanis mindeddig azt hangoztatta, ártatlan az ellene felhozott három korrupciós ügy mindegyikében és nyilvánosan fogadkozott, hogy nem fogad el semmiféle vádalkut, ártatlanságát a bíróság fogja igazolni. Csakhogy izraeli médiainformációk szerint épp Netanjahu szervezte be Aharon Barakot, a Legfelsőbb Bíróság korábbi elnökét, hogy közvetítsen közte és a főügyész között egy potenciális vádalkuról. Ezt pedig Barak el is ismerte vasárnap az ynetnews portálnak nyilatkozva. Azt is elmondta, hogy Likud tisztségviselők már hónapokkal korábban megkeresték ez ügyben, ám ő csak akkor vette fel a kapcsolatot a főügyésszel, amikor erre személyes kérést kapott Netanjahutól. Mint ismert, az Izraelben csak Bibiként emlegetett Netanjahu ellen 2019-ben emelt vádat Manderblit főügyész vesztegetés, csalás és bizalommal való visszaélés miatt, pere 2020 májusában kezdődött el. Ő volt az első miniszterelnök Izrael történetében, aki ellen hivatali ideje alatt emeltek vádat.

Ennek ellenére több előrehozott választást megnyert, végül tavaly tavasszal is csak egy többpárti nemzeti egységkormánnyal sikerült félreállítani, a Likud potenciális kormányváltó erő maradt. A vádalku hírére azonnal felmerült az is, hogy mivel ez Netanjahu politikai visszavonulását is jelentené, hiszen vádalku esetén hét évre eltiltják a közügyektől a jelenleg 72 éves politikust, az a jelenlegi Bennett-Lapid rotációs egységkormányt is romba döntené. A Likud ugyanis ez esetben új vezetőt választana, a párt pedig visszaszerezhetné azokat a jobboldali pártokat és a Likudból kivált frakciókat, akik Netanjahu személye miatt álltak be a jelenlegi koalícióba.

Jair Lapid külügyminiszter, a Jes Atid centrumpárt elnöke, aki a rotációs elv alapján 2023-ban veszi át a miniszterelnöki tisztséget Naftali Bennett-től, pártja hétfői frakcióülésén a Times of Israel tudósítása szerint azzal nyugtatta a kedélyeket, hogy a kormány jövője a közös munkán múlik, nem pedig Netanjahu esetleges vádalkuján.

Három gyors felmérés is azt mutatta, Izrael lakosságának többsége ellenzi a vádalkut. Hívei szerint azért, mert így bizonyosodhat be ártatlansága, ellenzői viszont úgy gondolják, a vádalkuval megúszná, Izrael leghosszabb ideig hivatalban lévő miniszterelnökének vállalnia kell tette lehetséges következményeit.

Izrael – nagymértékben Netanjahu politikájának köszönhető - mély megosztottsága ez ügyben is felszínre került. Szombat este többszázan tiltakoztak a főügyész lakása előtt a vádalku ellen, míg hívei gyakorlatilag összedobták perköltségeinek fedezetét is. Netanjahu hétfőn nyilvánosan köszönte meg azt az összegyűlt 2,6 millió sékelt, amely a támogatói által kezdeményezett akció során gyűlt eddig össze. A Times of Israel megjegyzi -Nem valószínű, hogy hivatalban lévő törvényhozóként átvehetné az adományokat.