divat; NER;Karmelita kolostor;

NERfiak a folyosón

Rájuk küldtem a Google képkeresőjét, mert szerettem volna megtudni, hol készült a Németh Szilárd által Instagramolt fotó a NER tesztoszteron-aranyalapjáról, a 13 kormányzati alfahímről, akiket halandó állampolgárok még sohasem láttak így együtt, hiszen tömeges előfordulásuk csak egymás fülledt közegében várható, úgymint Tusványos, Várbazár, Karmelita villa. Ez utóbbiban készülhetett a fotó, mert az kizárható, hogy egy múzeumban vagy képzőművészeti kiállításon jöttek volna össze ennyien. Mit is kerestek volna ott? Nem sportesemény, minek mennének oda?

A hosszúnak fűnő folyosó falán nagyméretű festmények és ajtók követik egymást szabályos ritmusban. A képek kereteinek felső szegélye egyvonalban van az ajtók szemöldökfájával, és bár maguk a festmények nem kivehetőek, a fotóról az látszik, hogy a belsőépítész megbízása arra szólt: egyforma méretű festményekkel tagolja az ajtók közötti falfelületet. Ha kiállítás lenne, több lenne a kép, ha magángyűjtemény, akkor nem is nagyon látszódna a fal. Aligha történhetett másképp, csak úgy, hogy az anyagbeszerzőt a dizájner elszalajtotta Baán Lászlóhoz egy collstokkal meg a pontos méretekkel, és négy egyforma nagyságú képet átvitettek a Szépművészeti raktárából a Karmelita folyosójára. Lehet, hogy többet is, de négy látszik. Végül is minek porosodjanak a raktárban, amikor porosodhatnak a folyosón is. Kár nem ér senkit, hiszen állami NER-tulajdon a raktár, a Karmelita villa és a festmények is. Jó nagyok, az a szép.  

A csoportkép valami kormányüléshez köthetően állhatott össze, mert benne van mindenki, aki számít, még Rogán Antal is, akit rendszerint elrejtenek.

A kormányülés azért is tűnik valószínűnek, mert egy nő sincs a fotón. Amikor a NER-ben karéjban állnak a férfiak, olyankor a nők a háttérben főznek, szülnek, szemüvegtörlővel ablakot pucolnak, de a csapatban nekik hely nem jut. Még annak sem, akit a férfiak maguk elé tolnak köztársasági elnöknek. A NER-ben csak olyan nőnek jut esély, aki elfogadja a férfiak játékszabályát, megfelel Kövér László nőideáljának, nincsenek önálló gondolatai, és nem látszik. A NERnők ilyenek.

Bezzeg Németh Szilárd önálló gondolata ott olvasható a fotó címében. „Mi magyar Magyarországot akarunk az utódainkra hagyni!” Komoly brainstorming eredménye lehet ez a megállapítás. Nehezen hihető, hogy Németh Szilárd egyedül, minden külső segítség nélkül képes volt megállapítani: ha Belize-ben a belizek, Kolumbiában a kolumbok élnek és szaporodnak, akkor nagy valószínűséggel Magyarországon a magyarok teszik ugyanezt.

Amióta rányitottam a fotóra, az internet folyamatosan diszkont öltönyakciókkal bombáz. Már 1200 forintért is kaphatnék tengerészkék szövetnadrágot, tisztára olyat, mint Rogáné. Vagy majdnem. A reklámgenerátor algoritmusának fogalma sincs, hogy ez a 13 darabos úri haute couture-kollekció nekünk mennyibe van. Porig égne, ha tudná.