Magyarország;háziorvos;orvosi praxis;

2022-01-18 11:21:19

Riasztó mértékben csökken a háziorvosok száma

Miközben egyre több a háziorvosokra jutó feladat, a körzetekben munkát vállalók száma egyre csökken. A GKI Gazdaságkutató Zrt. legfrissebb elemzése szerint január elsején már 508 település 645 praxisában nem volt orvos.

Egyetlen év alatt a betöltetlen körzetek száma mintegy hat százalékkal, az orvos nélkül maradó települések aránya több mint tíz százalékkal nőtt.

A 645 praxisból 27 csaknem 15 éve, 69 több mint tíz éve, 187 pedig több mint 5 éve betöltetlen. Ez nem csak azt jelenti, hogy a 6350 praxis közül minden tizedik betöltetlen, de azt is, hogy sok esetben hosszú éveket kell várni, mire egy-egy körzet pácienseinek orvost találnak, annak ellenére, hogy a praxisjog eladható és hitelt is fel lehet venni a vásárlásra.

A második Orbán-kormány hivatalba lépése, 2010 óta 556 fővel, azaz mintegy 7 százalékkal kevesebb a praktizáló háziorvosok száma. Akik viszont maradtak és praktizáltak - a KSH legfrissebb (2020-as) adatai szerint – összesen több mint 63 millió esetet láttak el. Azaz egy háziorvosra 10 663 eset jutott, vagyis 43 eset naponta, ami 4,7% több mint 2010-ben. A statisztikából az is kiderül, hogy egy-egy betegre átlagosan maximum 12 perc jut.

Az üres praxisok helyettesítése miatt a helyettesített és az eredeti praxisban is romlik a betegek ellátása, mivel a háziorvosok túlterheltsége növekszik.

A legtöbb háziorvos (73) Borsod-Abaúj-Zemplén megyében hiányzik, szintén magas ez a szám Pest és Jász-Nagykun-Szolnok megyékben, ahol 58, illetve 44 háziorvost keresnek, valamint Budapesten, ahol 47 betöltetlen praxis van. A legkevesebb, 17 betöltetlen praxis Komárom-Esztergom-megyében volt.

Települések tekintetében kiemelkedő volt Salgótarján a maga 8 betöltetlen praxisával. Négynél több háziorvos hiányzott Tatabányán, Pápán, Dunaújvárosban, Székesfehérváron, Szombathelyen, Nagykanizsán, illetve a XIV, a XV és a XX. kerületekben.

Azért nő a betöltetlen körzetek száma, mert a háziorvosok körében jelentős az elöregedés, a nyugdíjba vonuló orvosok helyett nincs utánpótlás. Az alapellátásban dolgozók átlag életkora 60 év körüli. A szak- és a magánellátás sokkal vonzóbb a magasabb keresetek és a szakmai előmeneteli lehetőségek miatt, ezért kicsi a háziorvosi utánpótlás. A COVID-védőoltások beadása is a háziorvosi körzeteket terheli tovább. A háziorvosi praxisközösségek csak tüneti kezelést jelentenek az orvoshiány „orvoslásában” - írják az elemzés készítői.