korrupció;kenőpénz;Völner Pál;Schadl György;

2022-01-19 08:23:14

Előfordult, hogy Völner Pál a minisztérium bejáratánál vette át a kenőpénzt a végrehajtói kar elnökétől

A bukott igazságügyi államtitkár egy alkalommal azt is kifejtette, az Emmi egy trágyadomb, ahol olyan lusta, kisebbségi komplexussal rendelkező emberek dolgoznak, akik máshol sehol sem kellenek.

Teljesen nyíltan intézte egymással korrupciós üzelmeit Varga Judit igazságügyi miniszter helyettese és a Magyar Bírósági Végrehajtói Kar elnöke - ez derül ki azokból a lehallgatási jegyzőkönyvekből, amelyeket a 444.hu hozott nyilvánosságra szerdán. A cikk szerint annyira nem tartottak a lebukástól, hogy volt alkalom, amikor Völner Pál államtitkárként az Igazságügyi Minisztérium bejáratánál vett át hárommillió forintot Schadl Györgytől. Azt nem is sejtették, hogy a közelben a Nemzeti Védelmi Szolgálat emberei figyelték meg őket, akik már hónapok óta hallgatták telefonjaikat. Ezekben a beszélgetésekben konkrét összegekről is szó esik, és nevek is elhangoznak.

Völner és Schadl minden jel szerint semmiféle óvintézkedést nem tett, úgy viselkedtek, mintha egyáltalán nem tartanának a lebukástól. Minderről így ír a lehallgatási jegyzőkönyv: „Néhány lépés után vele szemközt a bejárat felől érkezett meg egy körülbelül 190 cm világoskék színű, hosszú inget, sötét nadrágot viselő férfi, akiben egyértelműen Völnert azonosítottuk. A két férfi a saroktól mintegy 10 méterre találkozott, kézfogással üdvözölték egymást, majd Schadl a kezében lévő ajándék táskát átadta Völnernek, aki a táskával odalépett egy, az IM bejáratánál parkoló fekete színű (kitakart rész) személygépkocsihoz, majd annak hátsó csomagtér ajtaját kinyitva az átvett táskát a csomagtérben elhelyezte. Közben Schadl György néhány méterre várakozott”.

Novemberi kihallgatásán Schadl azt mondta, nem tartja életszerűnek, hogy sofőrjével hozasson el több millió forintot, majd átadja egy politikusnak. „Soha nem követtem el semmit, ha el akarnék rejtőzni, megtehettem volna, teljesen együttműködtem a hatóságokkal, kérem az ügyészséget, hogy ezt fontolják meg”.

A végrehajtói kar elnökéhez egy R. nevű ismerősének lehallgatásán keresztül jutottak a nyomozók. Ő egy nyolc osztályt végzett, szakképesítés nélküli férfi, akit egyszer már felfüggesztett börtönre ítéltek sikkasztásért. Orosz felesége van, ő maga oroszul és németül szokott tolmácsolni. Későbbi vallomása szerint 16 éve ismeri Schadlt. Ő szólította „gazdámnak” - vagyis minden jel szerint egymást illették ezzel a jelzővel, nem pedig egy, a felsőbb körökben mozgó titokzatos politikust. 

A lehallgatási feljegyzések és az ügyészségi dokumentumok tanúsága szerint Schadl a végrehajtástól független ügyekben is megkereste Völnert. Segítséget kért például egy energiatermelési pályázat és egy oktatási projekt ügyében. Négy nappal később, hogy megbeszéltek egy konkrét ügyet, az illetékes hivatal mégis elutasította a vállalkozó cégének egyik újonnan benyújtott kérelmét. Schadl sms-ben értesítette erről Völnert, akinek nem is szóltak a minisztériumból. „Völner csodálkozik azon, amit Schadl küldött neki, mert nem így beszélték meg. Minimum annyi, hogy szóljanak hamarabb” - idézi a jegyzőkönyv az EMMI döntésén bosszankodó államtitkárt. Völner ezt követően egy lesújtó véleményt fogalmazott meg humántárcánál dolgozó kollégáiról: 

A botrány egyik folyománya, hogy kiderült, Schadl György jogi egyetemi vizsgákat is el tudott intézni egyes embereknek. Mint lapunk is megírta, a Szegedi Tudományegyetem egy nap alatt lezárta az ezzel kapcsolatos vizsgálatot és kiderült, semmilyen szabályszegés nem történt.