Joe Biden;évértékelő;Oroszország;Vlagyimir Putyin;Ukrajna;

2022-01-20 07:11:45

Joe Biden: Vlagyimir Putyinnak tennie kell valamit, szerintem bevonul Ukrajnába

Oroszország keserves árat fog fizetni, nem használhatja majd a bankokat, nem végezhet tranzakciókat dollárban.

Sokba kerülne Oroszországnak és gazdaságának egy esetleges támadás Ukrajna ellen a kilátásba helyezett amerikai szankciók miatt – hangoztatta Joe Biden amerikai elnök szerdán, a hivatalba lépése egyéves évfordulója alkalmából a Fehér Házban tartott sajtótájékoztatóján.

– Ha lerohanják (Ukrajnát), megfizetnek érte, nem használhatják majd a bankokat, nem végezhetnek majd tranzakciókat dollárban - fenyegetett, megemlítve azt is, hogy Oroszországnak emberéletekben mérhető kemény veszteségei lesznek egy esetleges háború alatt. – Úgy vélem, be fog vonulni. Tennie kell valamit - fűzte hozzá Joe Biden az orosz elnökre utalva, de szerinte Putyin nem akar „széleskörű” háborút, csak teszteli majd a nyugati vezetőket. Mindemellett utalt arra, hogy a Nyugat válasza nagyban függene a Kreml lépéseitől és attól, hogy az Egyesült államok és szövetségesei mennyire lesznek egységesek a választ illetően.

– Oroszországot felelősségre fogják vonni, ha bevonul. Keserves árat fizet majd ezért – hangoztatta Joe Biden. Mindazonáltal hozzátette, hogy nem zárkózna el egy csúcstalálkozótól Vlagyimir Putyinnal.

Arra a Oroszország által megfogalmazott követelésre, hogy Ukrajna ne lehessen NATO-tag, Joe Biden megjegyezte: kevéssé valószínű, hogy Ukrajna a közeljövőben az észak-atlanti szövetség tagja lesz, még akkor is, ha a NATO elvileg nem zárja be a kapuit előtte. A Kreml követelésére pedig, hogy a nyugati szövetségesek ne telepítsenek stratégiai fegyverzetet ukrán földre, Biden azt mondta: találhatnak megoldást a kölcsönösség elve alapján.

Az iráni atomalku felélesztését szolgáló bécsi tárgyalásokról szólva az amerikai elnök arról beszélt, hogy történt előrelépés, és ezért még nem érkezett el az ideje a diplomáciai megoldások feladásának. 

Joe Biden amerikai elnök védelmébe vette elnöksége eddigi mérlegét. – Tudom, hogy sok a zaklatottság és a fáradtság ebben az az országban - ismerte el az elnök, de nem említette, hogy változtatna eddigi politikáján. Azt ígérte az amerikaiaknak, hogy ezután gyakrabban találkozik majd velük, kihívásokkal, de egyúttal óriási haladással teli esztendőről beszélt.

Az amerikai elnök gazdasági sikereket említett és a koronavírus elleni átoltottság növekvő arányát, megemlítette, hogy jelenleg a felnőtt amerikaiak 75 százaléka teljes körűen beoltott a koronavírus ellen.

Az elnök azt hangoztatta, hogy hivatalba lépése óta rekordszámú új munkahelyet teremtettek, és "rekordnagyságú gazdasági növekedést értek el. Felhívta a figyelmet, hogy a drasztikus áremelkedések elleni küzdelemhez hosszútávú erőfeszítésekre lesz szükség.

Kudarcaiért a republikánusokat okolta, elismerve, hogy nem látta előre a Republikánus Párt ilyen mértékű ellenállását a kormányzat politikájával szemben. Azzal vádolta meg az ellenzékét, hogy pusztán politikai okokból próbálja akadályozni a törvényjavaslatait. A republikánusok, szerinte, mindössze abban érdekeltek, hogy legyűrjék elnökségét, nem pedig abban, hogy tegyenek valamit az amerikaiakért. A járvány utáni hatékonyabb újjáépítést ígérő, átfogó programjával kapcsolatban azt mondta, hogy ha nem is a teljes csomagot, de annak nagyobb részeit keresztül tudják vinni a törvényhozáson.

Ígéretet tett, hogy az Egyesült Államok nem tér vissza a koronavírus-járvány miatti lezárásokhoz mondván, az új típusú koronavírus omikron-variánsa nem ok a pánikra. – A legjobb napok még előttünk vannak és nem mögöttünk – jelentette ki.