Orbán Viktor;Vlagyimir Putyin;Magyarország;Oroszország;

2022-01-20 10:29:07

Február elsején megy Orbán Putyinhoz Moszkvába

Paks II., Szputnyik V, űrkutatás - ezek lesznek a legfontosabb témák.

Február elsejére időzítette be Orbán Viktor moszkvai látogatását - nyilatkozta az orosz TASZSZ hírügynökségnek a külgazdasági és külügyminiszter.

Szijjártó Péter azt mondta, a Vlagyimir Putyinnal folytatott tárgyalás fő napirendi pontja a paksi atomerőmű bővítése, vagyis Paks II. és annak állása lesz. A tárcavezető reményét fejezte ki, hogy a létesítmény az évtized végére működőképes lesz. Ezzel a két reaktorral, plusz a meglévő néggyel, valamint a már folyamatban lévő napenergia-beruházásokkal Magyarország önellátó lesz az áramtermelésben - tette hozzá. 

Egyúttal szeretnének egyeztetni a gázszállítási szerződés meghosszabbításáról, illetve annak mennyiségét is növelni kívánja a magyar fél. A Szputnyik V magyarországi gyártása ugyancsak terítékre kerül majd a viziten. Szijjártó megjegyezte, a kormány elképzelése szerint ősszel már gyártani szeretnék az orosz vakcinát, mivel úgy látják, van rá kereslet. 

Űrkutatási kérdésekről is szó esik majd. – Mi, magyarok az évtized közepére szeretnénk egy nemzeti kutató űrhajóst küldeni a Nemzetközi Űrállomásra, aki Oroszországgal való együttműködés keretében tevékenykedne – fogalmazott a miniszter. 

Szijjártó az interjúban a túl szoros orosz-magyar energetikai együttműködésről szóló bírálatokról azt mondta, nem lehet politikai nyilatkozatokkal felmelegíteni a házakat Európában. – Azt szoktam mondani a kollégáimnak, akik az Oroszországgal való hosszú távú együttműködés miatt bírálnak minket: a házakat és a lakásokat nem lehet politikai nyilatkozatokkal felmelegíteni. Az egyetlen módja felmelegítésüknek földgáz segítségével történik – fogalmazott. A külgazdasági és külügyminiszter szerint Oroszország „megbízható partnernek” bizonyult ezen a területen. – Az energetikát illetően el kell mondanunk, hogy nagyon elégedettek vagyunk az Oroszországgal való együttműködéssel – jelentette ki.

   

Putyin és Orbán legutóbb 2019-ben Budapesten találkozott egymással.