Állami Számvevőszék;közpénzek;Társadalmi Esélyteremtési Főigazgatóság;

2022-01-21 15:56:00

Alapvetően rendben van közpénzügyileg a Sztojka-féle Társadalmi Esélyteremtési Főigazgatóság az ÁSZ szerint

Mindez már november vége óta nyilvános, de a szervezet elnöke most egy írásbeli kérdésben hívta fel az anyagra a figyelmet.

 127 költségvetési szervet - köztük a Belügyminisztérium Esélyteremtési Főigazgatóságát is átvilágította a tavalyi évben az Állami Számvevőszék (ÁSZ) - derül ki Domokos László elnök egy képviselői kérdésre adott válaszából.

Szél Bernadett független országgyűlési képviselő azt követően fordult a szervezet vezetőjéhez, hogy lapunk birtokába került több hangfelvétel, melyen a főigazgatóság vezetője a „körön belülieknek” szerződéseket ígért. Ugyanakkor azt is nyilvánvalóvá tette, „még fogok hozni lehetőségeket, ebben ne legyen kétségetek”.  

A politikus azt kérdezte, milyen lépéseket tesz az Állami Számvevőszék a Társadalmi Esélyteremtési Főigazgatóság átvilágítása érdekében; várható-e az éves ellenőrzési terv módosítása, vagy az ellenőrzési témák és helyszínek jövőbeli bővítése a kérdéskörrel, illetve ha lezárult az ellenőrzés, akkor az milyen eredménnyel zárult.

Erre közölte azt válaszul Domokos László, hogy a közpénzügyek átláthatósága, a korrupció elleni védettség támogatása. valamint a közvagyon védelme érdekében 2021-ben új monitoring ellenőrzési megközelítést alkalmazva 127 költségvetési szervezetet ellenőrzött - köztük volt a Sztojka Attila vezette Társadalmi Esélyteremtési Főigazgatóság. A számvevőszéki elnök szerint a központi és köztestületi költségvetési szervek működésének lényeges szabályszerűségi területeire fókuszáltak. Külön érdekesség, de a választ szkennelt pdf-formátumban töltötték fel, így az abban lévő hivatkozása nem lehet egyszerűen rákattintani. 

már hivatkozott vizsgálat tavaly november 29-én jelent meg. Ennek tanúsága szerint 

Ezt azok a szervezetek kaphatták meg, melynek vezetői a figyelemfelhívó levélben foglaltakkal összhangban intézkedéseikről tizenöt napon belül értesítették az Állami Számvevőszék elnökét, az értékelés során pedig megállapítást nyert, hogy a fennmaradó kockázatok számának pontértéke nem haladja meg a kettőt - vagyis az alacsony kockázatot. 

A dokumentum megjegyzi, hogy a szervezetek összesített értékelése az ellenőrzés során feltárt hiányosságok és a figyelemfelhívó levelekre adott válaszok értékelése alapján történt. A két ötfokú skálán (eredendő és fennmaradó kockázatok értékelése) kapott eredmények átlagát kiszámolva, köztes érték esetén a fennmaradó kockázatok értéke felé kerekítették.