Olaszország szeretné, ha helyt kapna az UNESCO szellemi kulturális örökségi listáján az eszpresszó kávé - írja a The Guardian.
Az ital a XIX. században gyorsan a nemzeti identitás szerves részévé vált azt követően, hogy Torinóban megfőzték az első csészével. Kezdeményezésüket azzal indokolják, hogy
Gian Marco Centinaio mezőgazdasági államtitkár, megerősítette, hogy benyújtották a pályázatot. Hozzátette, a jelölés egyben a társadalmi kapcsolatok ünneplése is. Korábban már történtek kísérletek arra, hogy az olasz eszpresszó kávé felkerüljön az Unesco listájára, ám a hivatalos véglegesítés mindig elmaradt az ország viharos politikai viszonyai miatt. A mezőgazdasági államtitkár elmondta, hogy bízik abban, hogy az olasz nemzeti Unesco-bizottság jóváhagyja a pályázatot. A végleges döntés tavasszal várható.
Az Olasz Espresso Intézet szerint - amelyet 1998-ban alapítottak azzal a céllal, hogy megvédje és népszerűsítse az eredeti eszpresszót - a piac értéke évente több mint négymilliárd euró, az olaszok több mint 90 százaléka naponta iszik belőle egy csészével, általában porceláncsészében.
A nápolyi pizzasütés művészetét egyébként már 2017 óta szellemi örökségként tartják számon, ezt követheti most az eszpresszó kávé.