korrupció;Schadl György;letartóztatás;

2022-01-22 06:30:00

De hol van Schadl György? Az ügyészség nem ad egyértelmű választ

Nem adott egyértelmű választ az ügyészség a Népszavának arra a kérdésre, hogy még mindig rács mögött van-e Schadl György.

A vádhatóságot azt követően kerestük meg, hogy lapunkhoz több jelzés is érkezett: a Magyar Bírósági Végrehajtói Kar (MBVK) hivatali vesztegetéssel és más bűncselekménnyel meggyanúsított és november elején a repülőtéren letartóztatott vezetőjét a napokban láthatták a fővárosban, szabadlábon.

Érdeklődésünkre a Központi Nyomozó Főügyészség (KNYF) csak annyit közölt: a megkeresésükben megjelölt személy „bírói engedélyes kényszerintézkedés hatálya alatt áll”. Hozzátették azt is, jelenleg összesen hatan vannak ilyen kényszerintézkedés alatt. Tavaly decemberben azt írták: „Jelenleg hat gyanúsított letartóztatásban van, egy személy pedig bűnügyi felügyelet alatt áll.” A „bírói engedélyes kényszerintézkedés” nemcsak letartóztatást, hanem bűnügyi felügyeletet is jelenthet, utóbbi esetben az eljárás alá vont személy szabadlábon védekezik.

Mindezek után újra megkérdeztük az ügyészséget, hogy bűnügyi felügyelet alatt áll-e a Schadl, ám erre eddig nem kaptunk választ.  

Az ügyészség lapunk kérdésére korábban nem indokolta meg, hogy pontosan miért döntött úgy, hogy a súlyos korrupciós ügye ellenére Völner Pál exállamtitkárt is szabadlábon hagyta. Forrásaink szerint az egyébként diplomata-útlevéllel rendelkező Schadl György esete annyiban speciális, hogy őt és feleségét a repülőtéren tartóztatták le, s egy olyan országba, az Egyesült Arab Emírségekbe készültek, amellyel Magyarországnak nincs kiadatási egyezménye.