csapadék;havazás;időjárás;Magyarország;

2022-01-23 08:51:28

Kitartó havazás lehet nyugaton, kiadták a figyelmeztetést

Az előrejelzések szerint a jövő hét első fele többnyire naposabb lesz, aztán csapadékosabbra vált a Kárpát-medence időjárása.

Az ország területén vasárnap éjfélig meglehetősen változékony idő lesz: a nyugati országrészben erősen felhős vagy borult idő várható, csak délutántól csökken a felhőzet kelet felől. A Nyugat-Dunántúlon akár tartós havazás is lehet, néhol átmeneti havas eső, eső sem kizárt – írja a honlapján az Országos Meteorológiai Szolgálat.

Keleten változóan felhős idő lesz a jellemző, helyenként hózápor kialakulhat, majd estére, késő estére kiderül az ég. Az északi, északnyugati szél a Tiszántúlon megerősödik, néhol viharossá fokozódik. Az északkeleti határ környékén és a Dunántúli-középhegységben hófúvás is előfordulhat. A legmagasabb nappali hőmérséklet általában -2 és +3 fok között alakul. Késő estére többnyire -1 és -8 fok közé hűl le a levegő, de néhol ennél hidegebb is lehet.  

Kiss-Szabó Zsanett meteorológus videós előrejelzésében kiemelte, az anticiklon peremén északnyugat felől melegfront közelíti meg hazánkat, míg tőlünk keletebbre ciklon örvénylik, a Kárpát-medence pedig e kettő közös áramlási rendszerében helyezkedik el, és ez kitart a jövő hétig, amelynek első felében jellemzően több-kevesebb napsütésre számíthatunk.

A szakember megemlítette, számottevő csapadékra szerdáig nem is kell számítanunk az ország nagy részén, inkább csak a nyugat-dunántúli tájakon. Szerdától több front is eléri hazánkat, és megnő a csapadék esélye. A várható hőmérsékletek az ilyenkor szokásosnak megfelelően alakulnak, de a hajnali órákban keményebb fagyokra számíthatunk.