Fidesz;kampány;Pécs;pénz;

Fizettek az egyetemistáknak, hogy meghallgassák a Fidesz képviselőjelöltjét

Kővári János, a Fidesz parlamenti képviselőjelöltje is részt vett egy zöld rendezvényen, a résztvevő egyetemi hallgatók pedig állítják, fizettek nekik a megjelenésért. A történetből felsejlik, miképp kampányolhatnak a kormány finanszírozta (ál)civilek a fideszes jelöltekért.

Érdekes körülmények között tartottak rendezvényt Pécs egyik belvárosi irodaházában január 7-én. A környezettudatos viselkedésre nevelő találkozó vendége volt Kővári János kormánypárti politikus. 

A Pécsi Stop hírportál megtudta, a fórumon 30-an vettek részt, a hallgatóság túlnyomó többségét egyetemisták adták, akik pénzt – saját bevallásuk szerint háromezer forintot – kaptak a részvételért. A rendezvényről készült fotót és rövid videót Kővári János feltette a Facebook-oldalára. Emiatt a Pécsi Stop arról kérdezte a képviselőjelöltet, hogy a fórum részvevői tudtak-e arról, később egy parlamenti választáson induló politikus videóján fognak szerepelni, ráadásul kampányidőszakban. Kővári János nem válaszolt a kérdésre. 

A cikk nyomán magunk is kerestük Kővári Jánost, de a mi kérdéseinktől is elzárkózott, sms-ben annyit írt, hogy a találkozót nem ő, hanem a Zöld Követ Egyesület rendezte, ő csupán vendég volt, így faggassuk az egyesületet. Elértük a szervezet vezetőjét, Király Nórát, ám neki nem volt ideje szóban válaszolni, csak írásban reagált. Elektronikus leveléből megtudtuk, hogy nem a Zöld Követ, hanem a Fiatal Családosok Klubja (a Ficsak) rendezte a fórumot, ahol a Zöld Minősítési Díjról tartottak tájékoztatót. Kővári Jánost azért hívták meg, mert „elkötelezett a zöld ügyek irányába”. Király Nóra leírta, hogy a sajtóból értesültek arról, „...esetlegesen fizethettek a rendezvény résztvevőinek. Egyesületünk a rendezvényszervező céggel kötött szerződésben meghatározta a minimális résztvevői létszámot, azonban arra nem számítottunk, hogy ebben a formában fognak résztvevőket toborozni.”

A levélből kiderül az is, hogy a – meg nem nevezett – szervező cég 530 ezer forintért vállalta a munkát, ezért technikust, technikát, fotóst, hoszteszt, moderátort, pogácsát, üdítőt, kávét biztosított, plakátolt, két órára termet bérelt.

Azt a feltételezést, hogy az önmagát civil szervezetként definiáló Ficsak – szakmainak meghirdetett – rendezvényeivel beleállhat a kampányharcokba, az is erősítheti, hogy a szervezet jelentős állami támogatásokhoz jutott. A Ficsak székesfehárvári alapítványa például 2021-ben 15 millió, a veszprémi pedig 4 millió forint támogatást kapott a tevékenységéhez.

Király Nóra egyébként 2006 és 2019 között a főváros 11. kerületének fideszes önkormányzati képviselője volt és 2014-től alpolgármesterként szolgált Újbudán. A 43 éves politikus több civil szervezet alapító vezetője, így hozzá kötődik a már említett Zöld Követ, a Ficsak, valamint a Mindennapok Női Szemmel és a Gazdagréti Összefogás Egyesületet. A független sajtó többször írt arról, hogy ezek a szervezetek bőven jutnak állami forrásokhoz. A Mindennapok Női Szemmel például 2017 és 2020 között 66 millió forintot kapott, abból 20 milliót szántak egy olyan honlap létrehozására, amit főként az egyesületi tagok olvasgatnak, aztán újabb 20 millió ment el a honlap fejlesztésére, végül 26 millióból egy adatbázis létrehozását finanszírozták. Erről lapunk is írt 2020 júliusában, s az általunk megkérdezett szakemberek szerint a kormány által finanszírozott munkát egy cég pár százezer forintból elvégzi. Akkor a Népszava próbálta megtudni Király Nórától, hogy mi került ennyibe, ám ő nem válaszolt a megkeresésre.

Hatalmas kis önellentmondások

Gongó - ez a rövidítés szolgál a nemzetközi politológiai szakirodalomban a főképp az autoriter, illetve demokrácia-deficites államokban elterjedt „állam által szervezett nem állami szervezetek” (Government Organised Non Governement Organisation), hatalom-közeli álcivil szervezetek összefoglaló elnevezésére.

A nevében hatalmas önellentmondást hordozó, Indonéziában, Észak Koreában, Kínában, Szaúd Arábiában és elsősorban Oroszországban elterjedt gongók közös nevezője, hogy nem spontán, alulról szerveződő mozgalmak, hanem azokat a hatalom hozza létre, pénzeli és irányítja, ám úgy, hogy azok a civil szervezetekre (NGO) emlékeztető társadalmi szervezeteknek tűnjenek. Bár a gongókat külföldön nyomásgyakorlásra, lobbizásra, netán kémkedésre is használják, elsősorban az otthoni területen aktívak. A céljaik sokrétűek, így a hatalom bizonyos politikai törekvéseit pártfüggetlen, „spontán” és civil társadalmi mozgalomnak tüntethetik fel, általuk próbálják elnémítani vagy diszkreditálni a nem ritkán hatalomkritikus, valódi civileket. Ezeknek a szervezeteknek az igazi mintaországa Kína, illetve a putyini Oroszország.

Magyarországon a kétezres évek elejétől a Fidesz a polgári körökből kiindulva orosz mintára építette ki a ma már sok száz, jellemzően valamilyen kormánypárti politikus vagy politika közeli személy által irányított és a hatalom közeléből – pártalapítványokból, költségvetésből, állami vállalatokból vagy NER oligarcháktól - finanszírozott „civil” hálózatát, amelyek ironikus módon pont olyan politikai fedőszervezetek módjára működnek, mint amivel a Fidesz jobbára a politikai ellenfeleknek kipécézett civileket szokta vádolni. A Fidesz-gongók a legváltozatosabb – vallási, kulturális, környezetvédelmi, szociális – célokkal léphetnek fel, ám közös nevezőjük, hogy bár kórusban és vehemensen tagadják, hogy politikai céljaik lennének, ám többnyire fideszes politikus vagy politika közeli személy vezeti őket, finanszírozásuk a NER-hez kötődik, működésüket, akcióikat pedig láthatóan összehangolják a Fidesz pillanatnyi igényeivel, a nem ritkán pártember vezetőik mint „civil” szereplők szólalnak meg a pártsajtójában és a közmédiában azt sugallva, hogy az adott kormánydöntés mögött komoly civil támogatás van. A Békemeneteket szervező Civil Összefogás Fórum (CÖF) például alapítása óta függetlennek próbálja feltüntetni magát, ám mindenkor a Fidesz pártkommunikáció félhivatalos segédcsapatai.

A NER a természeténél fogva kritikus társadalomtudományi szférát is megszórta az álciviljeivel - a legaktívabbak a Alapjogokért Központ és a Migrációkutató Intézet. A fő funkciójuk, hogy a hatalomkritikus társadalomtudományi közegben, szakértői szakvélemény látszatát keltve hintsék a párt igéit. A „nagy” Gongók mellett a Fidesz-világban megszámlálhatatlan kisebb-nagyobb helyi „civil” szervezet található, amelyeknek a finanszírozása vagy ködös, vagy láthatóan kormányzati pénzből élnek és egy politikus vagy Fidesz-közeli személy működteti. Ebből a szempontból a tipikus Fidesz-gongók közé illeszkednek Király Nóra „civil” szervezetei. – Batka Zoltán

Ringbe szállKővári János 2005 óta önkormányzati képviselő Pécsen, általában Fidesz-KDNP támogatással választották meg, 2010-ben a két párt jelöltjeként a parlamentbe is bejutott. Az idei választáson is az 51 esztendős, szociális munkás végzettségű politikus lesz a kormánypártok aspiránsa Pécs azon választókörzetében, ahol Mellár Tamás közgazdász 2018-ban – a baloldali pártok támogatásával – függetlenként nyert. Mellár most újra indul, immár ellenzéki összefogással.