Európai Unió;demokrácia;jelentés;Fudan Egyetem;Pegasus;

2022-01-25 06:35:00

Elítéli a kormányt a Pegasus jogellenes használata és a Fudan miatt egy EP-jelentéstervezet, amelyről kedden szavaznak

Az EU aláásására szövetkező külső hatalmak együttműködő partnereként jellemzi a magyar kabinetet az elfogadás előtt álló európai parlamenti indítvány.

Elítéli a magyar kormányt a Pegasus-kémszoftver jogellenes használata és a kínai Fudan egyetem campuszának létrehozásáról szóló döntése miatt az európai parlamenti jelentéstervezet, amely az EU demokratikus folyamataiba való külföldi beavatkozásról és félretájékoztatásról szól. A dokumentum aggasztónak tartja, hogy Magyarország és Szerbia segíti Kínát és Oroszországot geopolitikai céljaik elérésében, valamint közreműködik a dezinformáció terjesztésében a régióban. Azt is felhánytorgatja, hogy a Fidesz és a Jobbik is szoros kapcsolatot tart fenn a Kremllel.

A terjedelmes jelentéstervezet “rosszindulatú és tekintélyelvű külföldi államokat és nem állami szereplőket, például Oroszországot és Kínát” vádolja a demokrácia bomlasztását célzó beavatkozási taktikákkal. A szövegről kedden szavaz az Európai Parlament e témával foglalkozó különbizottsága, majd várhatóan márciusban a plenáris ülése. Előterjesztője Sandra Kalniete lett néppárti politikus.

A képviselők módosító indítványaival kiegészített dokumentum a dezinformációkat terjesztő online platformok megregulázásától a médiaműveltség fejlesztéséig számos javaslatot tartalmaz az ártó szándékú külföldi intervenciók elhárítására. Lépéseket sürget a kritikus infrastruktúra fokozott védelmére és a politikai szereplők rejtett finanszírozásának a feltárására. Az EU-nak elrettentő eszközökre, hatékony szankciórendszerre van szüksége, hogy az ellenséges külföldi szereplők viseljék tetteik következményeit – olvasható a szövegben.

A képviselők megneveznek politikusokat, országokat és szervezeteket, akik és amelyek szerintük közreműködnek az európai demokrácia aláásására irányuló külső beavatkozások elősegítésében. Magyarország, illetve a Fidesz és a Jobbik mellett, ezek között említik például a Pegasus-botrányban részes Lengyelországot, az orosz és kínai érdekek kiszolgálójának minősített Szerbiát, a Kremllel baráti kapcsolatokat ápoló olasz Ligát, a brit Brexit pártot és a Gazprom irányító testületében szerepet vállalt Gerhard Schröder volt német kancellárt.

Az indítvány szerzői elmarasztalják a magyar, a lengyel és más állami szerveket a Pegasus-kémszoftver tömeges és jogellenes használatáért újságírók, emberi jogi aktivisták és politikusok ellen. Felszólítják az EU-t és a tagállamokat, hogy ellenőrizzék az efféle megfigyelési programok exportját olyan tagállamokba, ahol problémák merülnek fel a jogállamiság tiszteletben tartásával kapcsolatban.

Aggasztónak nevezik, hogy miután a magyar kormány bezáratta a CEU-t Budapesten, a kínai Fudan Egyetem kampuszának megnyitásáról határozott. Egyébként is aggályosnak ítélik az európai egyetemek növekvő függését Kínától és más külföldi államoktól, “mivel fennáll annak a veszélye, hogy érzékeny adatok, technológiák és kutatási eredmények áramlanak külföldi államokba”, és ez a függőség korlátozhatja az akadémiai szabadságot. Ezért fontosnak tartják, hogy a felsőoktatási intézményekben folyó, geopolitikai szempontból fontos kutatásokat európai forrásokból támogassák, és hogy a finanszírozás átlátható legyen.

A szavazásra bocsátott állásfoglalásban a képviselők bírálják az orosz és kínai beavatkozási kísérleteket a Nyugat-Balkánon, amelyeket szerintük Magyarország és Szerbia támogat. Különösen aggasztónak tartják, hogy e két ország részt vesz a régión belüli és a térséggel szomszédos országokból kiinduló félretájékoztatás terjesztésében. Felszólítják az EU-t a dezinformációs fenyegetések alapos feltérképezésére és a bővítési folyamat egyértelmű támogatására.

A jelentéstervezet külön foglalkozik egyes európai politikai erők külföldi, elsősorban orosz támogatásával, és szabályokat sürget a rejtett pártfinanszírozás ellenőrzésére. Mások mellett kiemeli a Fideszt és Jobbikot, mint a Kremllel szoros kapcsolatban álló pártokat, megemlítve, hogy a Jobbik tagjai választási megfigyelőként dolgoztak Kelet-Ukrajnában, hogy “legitimálják az oroszok által támogatott választásokat”.