Pegasus;lehallgatási botrány;Lengyelország;

2022-01-26 07:08:05

Újabb ügyekre derült fény a lengyel lehallgatási botrányban

Az izraeli kémprogramot telepítették egy agrárvezető és egy újságíró telefonjára, aki társszerzőként a titkosszolgálat vezetőjéről írt könyvet.

Újabb két ügyre derült fény a lengyel lehallgatási botrányban. A torontói egyetem műszaki laboratóriumának szakértői kimutatták, hogy az izraeli kémprogramot telepítették egy agrárvezető, illetve újságíró telefonjára, aki társszerzőként a titkosszolgálat vezetőjéről írt könyvet. Pedig a Pegasust elvileg csak bűnözők, illetve terroristák ellen lehet bevetni - írja a Yahoo/AP

Az egyik célpontra 3 évvel ezelőtt akkor álltak rá, amikor nyilvánosságra hozta, hogy mozgalmát párttá kívánja átalakítani, márpedig ő pont a vidéki gazdálkodókat, a PiS hagyományos szavazóbázisát igyekezett megnyerni. A másik érintett bevallotta, hogy éveken át együttműködött a hírszerzéssel, de azután vitája támadt köztük. Őt összesen 21-szer figyelték meg, szintén 2019-ben, miután több kérdést intézett a kormányhoz a már említett titkosszolgálati főnök kapcsán.

Az állambiztonsági szolgálat szóvivője úgy reagált, hogy a megfigyelések minden esetben teljesen szabályosan zajlottak, részletekkel azonban nem szolgálhat. Egy kormánypárti képviselő pedig az közölte, hogy évente legfeljebb pár száz esetben állnak rá gyanús elemekre. Ugyanakkor a már említett kanadai intézmény képviselője arra számít, hogy újabb leleplezések várhatóak a Pegasus használata miatt, de ott vannak még az olyan esetek is, amikor lehallgató készülékeket telepítenek, illetve az interneten keresztül követik valakinek a lépéseit. Az ilyesmit azonban sokkal nehezebb bizonyítani.