film;

2022-01-26 19:38:48

Hatalmas, 4,5 milliárd forintos kormányzati támogatásból forgathat Petőfi-filmet Rákay Philip

A fideszes megmondóember forgatókönyvet ír és producerkedik.

„Grandiózus történelmi kalandfilm készül Most vagy soha! címmel a márciusi ifjak sorsfordító napjáról” – adta hírül a Nemzeti Filmintézet (NFI). A film gyártására az NFI Filmszakmai Döntőbizottsága 4,5 milliárd forint támogatást szavazott meg, amelyből kétmilliárd forint egyedi kormányhatározat alapján nyújtott támogatás. A film forgatókönyvírója Kis-Szabó Márk, Rákay Philip és Szente Vajk, producere Fülöp Péter, Csincsi Zoltán, Kriskó László és Rákay Philip, operatőre Dobos Tamás az operatőr, rendezője pedig Lóth Balázs (Drága örökösök, Pesti balhé, A mi kis falunk). A 4,5 milliárdos támogatás valószínűleg rekord, az akkor még Andy Vajna által vezetett Magyar Nemzeti Filmalaptől a Kincsem kétmilliárd forintos, Enyedi Ildikó A feleségem története című filmje egymilliárd forintos támogatást kapott.  

Az 1848-as Pest-Buda korhű megelevenítése érdekében rég nem látott volumenű díszletkomplexumot építenek fel a Nemzeti Filmintézet fóti filmgyártó bázisán, amely a forgatást követően a Filmintézet tulajdona lesz. A 106 naposra tervezett, áprilisban kezdődő forgatáson több ezer statiszta és mintegy 200 megszólaló szereplő működik közre, a főszereplőkről nincs hír. A Most vagy soha! című film Petőfi Sándor születésének 200. jubileumi évében, 2023-ban lesz látható a mozikban.

Mint a közleményből kiderül: az 585,4 millió forint támogatást szavazott meg a magyar férfi vízilabda-válogatott legsikeresebb éveit felelevenítő Egy, két, há’… Hajrá magyarok! munkacímen készülő, nagyívű, egész estés dokumentumfilm gyártására. A film azt a tehetségre, csapatmunkára, alázatra és szeretetre épülő szellemiséget kívánja bemutatni, amivel a Kásás Tamás, Benedek Tibor, Kiss Gergely, Biros Péter, Molnár Tamás, Szécsi Zoltán és további legendák nevével fémjelzett csapat 12 év alatt (1997 és 2008 között) három olimpiai aranyat, két Európa- és egy világbajnoki címet, valamint két világliga és egy világkupa győzelmet szerzett. A dokumentumfilm rendezője és producere Zákonyi S. Tamás, a filmet várhatóan 2023 elején a Fórum Hungary forgalmazásában mutatják be a hazai mozik.