debreceni repülőtér;üzemeltető;ingyenes;átadás;

2022-01-27 20:59:42

Debrecen ingyen állami kézbe adja a repterét üzemeltető cég többségi tulajdonát

A város közgyűlése – nagy léptékű fejlesztések reményében – ingyen válik meg üzletrészétől, de az ingatlan önkormányzati tulajdonú marad.

A magyar állam már a következő hónapban megszerezheti a debreceni repülőteret üzemeltető Debrecen International Airport Kft. 51 százalékos tulajdonrészét, az önkormányzat térítésmentesen adja át a többségi üzletrészt – írja a hvg.hu a városi közgyűlés csütörtöki döntése nyomán. 

Mint arról a múlt héten a Népszava is beszámolt, Debrecenben lesz az első állami repülőtér, és Magyar Levente, a Külgazdasági és Külügyminisztérium parlamenti államtitkára azt mondta, több tízmilliárd forintos fejlesztést terveznek, hogy a reptér regionális szerepe tovább erősödjön, és jelentős forgalmat lebonyolító létesítménnyé váljon.   

Papp László fideszes polgármester azt mondta, a repülőtéri terület, infrastruktúra továbbra is teljes mértékben önkormányzati tulajdonban marad. Arról is beszélt, hogy az állam korábban is támogatta a légikikötő fejlesztését, ezáltal válhatott az 2019-re a térség legforgalmasabb repülőterévé, megelőzve Kassát és Nagyváradot.

Hozzáfűzte, az Orbán kormány 2020-ban például több száz millió forint támogatást adott a reptérnek a koronavírus-járvány miatt. Most ugyan 2,4 milliárd forintból új tűzoltólaktanyát építenek, de cserélni kell a repülőtér navigációs rendszerét, de azt csak az új kifutóval együtt lehet megvalósítani, ami önmagában tízmilliárdos beruházás.