Boris Johnson;vizsgálatok;party;pandémia;

2022-01-28 17:36:33

Partygate-jelentés: a rendőrfőkapitány mentőövet dobott Boris Johnsonnak?

A rendőrség beavatkozása a Downing Street-i karantén-kihágásokról szóló "független" vizsgálatba tovább késleltetheti a kormányfő jövőjét meghatározó jelentés nyilvánosságra kerülését.

Péntekre senki nem várta a magas rangú köztisztviselő, Sue Gray vezetése alatt készülő Partygate-jelentés közkinccsé tételét, hiszen a hétvégét választókörzeteikben töltik a parlamenti képviselők. A Metropolitan Police eredetileg visszautasította a vizsgálódást, mondván, nem kíván "történelmi", a pandémia első évében elkövetett kihágásokkal foglalkozni és büntetéseket kiszabni. A hét közepi hátraarc, saját nyomozásának útra indítása után péntek reggel a Scotland Yard közleményben hozta a lakosság tudomására, hogy megkérte Sue Gray-t, csak "minimális" említést tegyen független jelentésében az általa is nagyító alá vett incidensekről, mert különben csorbát szenvedhet a Metropolitan Police bűnügyi nyomozásának elfogulatlansága.

A BBC forrásai szerint a kabinetirodát is meglepetésként érte a rendőrségi intervenció és bizonytalanná vált, mit jelent mindez a belső verdikt időzítése és publikálásának teljessége szempontjából. Estére újabb változás következett be. 

A közvélemény számára nem ismert, pontosan mely bulik körülményeit tárja fel a rendőrség, de ide illene tartoznia a 2020. május 20-i, a Downing Street kertjében lezajlott bulinak, melyre százan kaptak meghívást "Hozd a saját piád" felszólítással, az ugyanebben az évben június 19-én, Boris Johnson születésnapján a kormányüléseknek helyet adó hivatali helyiségben spontán kialakult tortaevésnek, melyen az akkor még menyasszony Carrie és a privát rezidencia belső berendezője is részt vett. Nem hiányozhatnak a 2021. április 16-i, Fülöp edinburghi herceg temetésének előestéjén sorra került dupla búcsúbulik sem, melyek különösen sértették a közízlést.

A Sue Gray-jelentés folyamatát káoszba sodró fejlemény fogadtatása megsemmisítő volt, hiszen Cressida Dick rendőrfőkapitány látszatra mentőövet dobott Boris Johnsonnak. A Munkáspárt kitart amellett, hogy az összegzést "teljes terjedelmében nyilvánosságra kell hozni, ahogy azt a kormányfő megígérte". Sir Keir Starmer, az ellenzék vezére Twitter-üzenetében "sértőnek" nevezte, hogy "amikor az ország óriási kihívások elé néz, a kormány mást sem csinál, mint maga után takarít. Nagy-Britannia jobban érdemel. A kormányfő alkalmatlan pozíciója betöltésére és azonnal le kell mondania". A Covid-19 következtében elhunytakat gyászoló kampánycsoport szóvivője szerint a "vizsgálat cirkusszá vedlett", az a tény pedig, hogy a rendőrség először nem tartotta fontosnak a nyomozást, majd teljes fordulatot hajtott végre, végül közleményével beavatkozott a kabinetiroda áttekintésébe, "megtörte a társadalomnak a Metbe vetett bizalmát".

Folytatódik tehát a belpolitikai életet beárnyékoló feszültség. Az igazsággal takarékosan bánó kormányfő a megbecsülésnek örvendő köztisztviselő "eredményhirdetéséig" nem volt hajlandó önként kardjába dőlni, a tory frakciónak az ő megdöntésére készülő tagjai közül pedig sokan az akta végkövetkeztetéseitől teszik függővé, megírják-e a bizalmi szavazáshoz szükséges leveleiket.